Ostalo / Intervjui

SC Višnjik

Denis Karlović: U 2024. godini planiramo realizaciju šest projekata za koje je sva dokumentacija pripremljena i osigurana su financijska sredstva

Denis Karlović: U 2024. godini planiramo realizaciju šest projekata za koje je sva dokumentacija pripremljena i osigurana su financijska sredstva
Mladen Malik

Ono što je nekad starijim generacijama Zadrana predstavljala Kalelarga, danas mladima ali i ne samo njima predstavlja ex Banina, odn. prostor Sportskog centra Višnjik.

Vremena se nepovratno mijenjaju. Ono što je nekad nama starijima predstavljao odlazak u grad, na Kalelargu ili rivu u potrazi za prijateljima, zabavom, druženjem, simpatijama ili ljubavima svog života, danas je odlazak u vanjske prostore SC Višnjik.

Novi projekti koje SC Višnjik priprema u 2024. godini Novi projekti koje SC Višnjik priprema u 2024. godini

Grad je osim u vrijeme turističke sezone, kada baš i ne možete vidjeti puno poznatih lica i sada u vrijeme Adventa, uglavnom pust, dok na Banini kako Zadrani i dalje zovu tj prostor, u isto vrijeme vlada živost i budite sigurni da ćete u nekom trenutku tamo pronaći onog koga tražite. Jer tamo se dnevno slije oko 4,5 tisuće naših sugrađana što je izuzetno velika i pohvalna brojka.

Bilo da dođete samo prošetati uređenim šetačkim stazama, ili se i sami rekreirate ili dovodite djecu ili unuke u vrtić ili na trening, na vanjskim terenima SC Višnjik uvijek vlada veliki šušur.

Najzaslužniji za velike pozitivne promjene u radu i životu sportskog centra svakako je Denis Karlović, već desetu godinu direktor SC Višnjik, nekadašnjem vrhunskom sportašu, stolnotenisaču zadarskog STK Bagat, reprezentativcu i sportskom pedagogu poniklom u školi barba Tome Amižića, ali i poslovnom čovjeku koji je svojom vizijom i energijom uzdigao SC Višnjik na europske i svjetske razine.

Još jedna kalendarska i poslovna godina je iza nas, koliko ste zadovoljni ostvarenim u godini na izmaku? 

- Što se tiče ove godine napravili smo još jedan veliki iskorak naprijed u smislu posjećenosti građana SC Višnjik koja je na dnevnoj razini prešla brojku od 4,5 tisuće posjetitelja. U okviru SC Višnjik djeluje čak 166 registriranih klubova. U kompleksu dvorana je ove godine održano više od 400 službenih priredbi, što sportskih natjecanja, koncerata, sajmova ili drugih vrsta događanja, što je više nego su sve druge dvorane u Hrvatskoj ostvarile zajedno i to nas čini posebno ponosnim. Termini su popunjeni od 7 sati ujutro do 23 sata što znači da se SC Višnjik dodatno približio građanima.

Kakvi su poslovni rezultati SC Višnjik u proteklom razdoblju, jeste zadovoljni ostvarnim rezultatima?

- Dvorana posluje u plusu, svake godine sa sve boljim poslovnim rezultatima. Sad smo došli u situaciju da smo se etablirali na području ovog dijela Europe kao sportski centar koji je u stanju organizirati najzahtjevnije nacionalne ali i svjetske i europske priredbe. Trenutačno ne možemo niti ugostiti sve one koji bi kod nas željeli raditi pripreme ili održati natjecanja. Sve u svemu, bez lažne skromnosti, prema rezultatima smo daleko najbolji u Hrvatskoj. Na europskoj i svjetskoj smo karti upisani prije svega po organizaciji sportskih ali i ostalih događaja i priredbi.

Budući vanjski olimpijski bazen u SC Višnjik, Foto: Nenad Opačić

SC Višnjik je ulaganje Grada Zadra koje se pokazalo jako dobro prije svega na dobrobit naših sugrađana. Ono što volim naglasiti, nema građanina koji na ovaj ili onaj način nije povezan uz SC Višnjik. Ili mu dijete trenira u nekom od klubova ili ide u vrtić ili ih dovode na rekreaciju ili se i sami rekreiraju. Lijepo je vidjeti, pogotovo navečer da se na vanjskim terenima skupi možemo slobodno reći „pola grada“ što znači da su građani doista prihvatili SC višnjik kao svoj dnevni boravak. Pokušavamo svake godine dodatno oplemeniti sadržaje unutar sportskog centra, napraviti korak naprijed u ponudi u suradnji s nadležnim ministarstvima, HOO-om, nacionalnim savezima tako da od njih u organizaciji dobivamo određena sredstva.

SC Višnjik je kontinuirano jedno veliko gradilište iako to iz vani tako ne izgleda, ali svako malo bez velike pompe realizira se neki novi projekt. Što je posljednje realizirano?

- U zadnjih par mjeseci uređeno je nekoliko igrališta. U suradnji s Hrvatskim odbojkaškim savezom uređeno je igralište za odbojku na pijesku, prije toga košarkaško igralište za basket 3x3. Švedskim ulaganjem u našu gradsku imovinu u vrijednosti od 2,5 milijuna kuna uređena su igrališta za padel koja su se pokazala kao pun pogodak jer su tereni neprestano puni. Postavljeni su i Teak Ball stolovi koji su također vrlo popularni i traženi.

U godini pred nama očekuje se još jedan veliki korak naprijed. U realizaciju idu novi projekti vanjskog olimpijskog bazena s bazenom za skokove u vodu, zatim dvorane za boks i stolni tenis, višenamjenska dvorana... Možete li nam malo opisati te projekte.

- Sljedeće godine nas očekuje jedan ogroman iskorak naprijed, prvo u smislu raznoraznih priredbi. Sad već mogu najaviti da ćemo u svibnju 2024. ugostiti Europsko prvenstvo u karateu, a godinu poslije Europsko prvenstvo u stolnom tenisu. Nastavlja se suradnja s Infobipom, organiziramo najveći Gastro sajam u Hrvatskoj koncem siječnja i jako puno koncerata koji su u posljednje vrijeme posjećeni izvan svih očekivanja.

Preko ITU programa krećemo u gradnju olimpijskog bazena i bazena za skokove u vodu, to je onaj koji nakon Europskog prvenstva u vaterpolu dobili vrlo povoljno iz Splita. Tu smo bili u pravo vrijeme na pravom mjestu a vrijednost tog bazena je u njegovoj tehnici pročišćavanja vode posljednje generacije. Oko tog bazena imamo plan postaviti tribinu sa 2,5 tisuće mjesta koja će pokrivati ta dva bazena s mogućnošću montažne nadogradnje za organiziranje velikih natjecanja. Između dva bazena gradit će se i dvorana za suhi trening skokova u vodu, znači nešto između gimnastike i skokova u vodu.

Buduća dvorana za stolni tenis u SC Višnjik, Foto: Nenad Opačić

Također predviđena je gradnja tri nove dvorane, jedna je za stolni tenis, malo veća nego što je ona stara kod Bagatovog igrališta. Ona na Bagatu se pokazala vrhunska za trening i mala natjecanja. U suradnji s Hrvatskim boksačkim savezom radit će se dvorana za boks koju treba i opremiti.

U suradnji s Ministarstvom turizma i sporta gdje smo se već prijavili na natječaj napravit ćemo još jednu polivalentnu dvoranu tipa Mocire, dimenzija 40x20 metara, koja se spaja s novim svlačionicama i ta dvorana je neophodna gradu s obzirom na činjenicu da imamo preko 50 registriranih malonogometnih klubova i 7 rukometnih klubova. Na taj način rasteretit ćemo naš kompleks dvorana za koje je trenutačno lista čekanja velika. U realizaciju tog projekta također krećemo u 2024. godini.

Pripremate i jedan značajan projekt u suradnji sa Sveučilištem u Zadru. O čemu se radi?

U suradnji sa Sveučilištem u Zadru krećemo u projekt dijagnostičkog centra na kojem radimo već godinu dana. To je jako vrijedan i koristan projekt jer svaki ozbiljni sportski centar u Europi mora imati jedan takav dijagnostički centar. To nas diže na jedan novi nivo prepoznatljivosti u europskim razmjerima jer svaki onaj tko dođe ovdje na pripreme - prije, tijekom i nakon njih može napraviti dijagnostiku i sve bitne spoznaje imati u realnom vremenu. To se ne odnosi samo na vrhunske sportaše već i na rekreativce koji mogu doći u centar skenirati tijelo, motoričke funkcije za bavljenje sportom ali i za samo zdravi način života.

Izgled buduće višenamjenske dvorane u SC Višnjik, Foto: Nenad Opačić

Mi smo riješili prostor a u suradnji sa Sveučilištem ćemo zajednički urediti i opremiti taj prostor. To je dosta skup projekt ali takav koji će nas zaista dignuti na svjetsku razinu i ja se toj suradnji sa Sveučilištem jako radujem. Sveučilište u Zadru, HOO, nacionalni savezi i Grad Zadar kao vlasnik su dobitna kombinacija za daljnji iskorak SC Višnjik.

Za ovih šest projekta koje planiramo u narednom razdoblju sva je dokumentacija riješena, projekti i građevinske dozvole su ishođene gotovo za sve projekte i što je najbitnije, financijska konstrukcija je riješena.

Više o projektima koje SC Višnjik priprema u 2024. godini pročitajte ovdje.

Zimski park se također pokazao kao pun pogodak za naše najmlađe sugrađane.

- Ono što je važno ponoviti, SC Višnjik svaki građanin slobodno koristi, svaki građanin ali i namjernik je dobrodošao, može se slobodno rekreirati prema vlastitim preferencijama i to je doista najbitnije u cijeloj priči. Mi jedini u Hrvatskoj možemo napraviti i radimo već par godina Zimski park s klizanjem i drugim sadržajima za djecu i sve to pokrivamo s čitavim nizom sponzora te ne tražimo sredstva od Grada Zadra kao vlasnika jer je sam projekt prilično skup.

I za kraj

- Sad smo u situaciji da biramo priredbe jer želimo napraviti nekakvu ravnotežu između svakodnevnih korisnika i priredbi koji nam zaista donose velike prihode. Veliko je zadovoljstvo za svakog od nas u SC Višnjik da na koncu godine ponovo možemo reći da smo bez konkurencije u Hrvatskoj a da je javni interes koji nam je najbitniji - zadovoljen. Počinjem od sebe i svoje djece. Svako popodne dođemo tu, netko ide na trening, netko se rekreira, netko se druži, jednostavno uživamo u svim mogućnostima koje nam centar pruža a vjerujem da isto tako razmišljaju i brojni naši sugrađani korisnici naših usluga.

Svi zajedno napravili smo veliku stvar i ja sam zaista ponosan što sam evo već desetu godinu na čelu SC Višnjik. Kao što sam ponosan na činjenicu da sam gotovo 25 godina bio član STK Bagat, što sam bio dio tih „bagatovaca“, zaključio je Karlović na kraju razgovora za eZadar.


Reci što misliš!