Ostalo / Intervjui

Aktualno

Zadarska nutricionistica Nita Šarić o prehrambenim proizvodima od kukaca: Dobar način obogaćivanja prehrane

Zadarska nutricionistica Nita Šarić o prehrambenim proizvodima od kukaca: Dobar način obogaćivanja prehrane

Činjenicu da je Europska komisija početkom siječnja odobrila stavljanje na tržište raznih prehrambenih proizvoda od kukaca u udruzi Prijatelji životinja smatraju apsurdnom i lošom.

Prijatelji životinja napominju da bi se time samo jedno zlo zamijenilo drugim, malo manjim zlom, umjesto da se promoviraju već sada dostupne dobre alternative u obliku biljnog mesa na bazi graška, boba, soje ili drugih mahunarki i žitarica.

- Apsurdno je da danas, kada imamo burgere od biljnih proteina koji vrlo vjerno oponašaju strukturu i okus mesa, a po sastavu su nutritivno vrlo vrijedni, prednost dajemo onima od crva i kukaca. Palačinke od ličinaka nikome ne bi trebale biti privlačne. Umjesto toga, trebali bismo poticati konzumaciju proizvoda na biljnoj osnovi, koja je već sada dostupna i razvija se sve više iz dana u dan. Osim toga, treba prepoznati budućnost i ulagati u razvoj kultiviranoga mesa, koje se proizvodi u laboratorijski kontroliranim uvjetima i za čiju proizvodnju nisu potrebni ni crvi, ni svinje, ni kukci, ni sisavci, već biljne sirovine, navode Prijatelji životinja.

Za komentar smo zamolili zadarsku nutricionisticu Nitu Šarić.

- Meni je jasno da se digla drama po portalima, ali to razumljivo. Kukci nisu naša tradicionalna hrana, nisu prisutni na našim jelovnicima iako su u svijetu uobičajena hrana.

Kod nas izazivaju gađenje, zgražanje, psihološki gledano, kad je nešto novo toga se bojimo i teško prihvaćamo nepoznato.

Oni se smatraju novom hranom, nije se do sada pojavila u Europskoj uniji u značajnijoj mjeri, sve do 15. svibnja 1997.

Nutritivno gledajući su odličan odabir, imaju udio visokovrijednih proteina, kaže Šarić.

- Naglasila bi kako kukci sadrže sve esencijalne aminokiseline koje su čovjeku neophodne u prehrani. S druge strane, sadrže vlakna, minerale, kalcij, željezo, cink, magnezij, vitamine A, D i B skupine, imaju veliku energetsku vrijednost. Osobno nisam probala, ali odobravam korištenje kukaca u prehrani. Mislim da još nisam na razini da bi ''uzela crva i pojela ga'', i na neki način malo mi se gadi, ali u obliku praha, ako ne vidim ,,golim okom,, da je tu kukac, podržavam.

Trebamo se naviknuti...

- Naravno, nećemo mi sad odmah početi jesti kukce same po sebi, ali ako ih imamo kao sastojke namirnica, mislim da je to dobar način obogaćivanja prehrane. Zbog potrebe za dodatnim proteinima, izvrstan su izbor, bolji su i za okoliš pri uzgoju. Nitko vas neće tjerati da jedete kukce, bit će sve navedeno na deklaraciji. Malo sam još čitala neke stručne radove o temi - kaže se da su kukci - škampi s tla! Zanimljivo u svakom slučaju!


Reci što misliš!