Ostalo / Intervjui

gradske priče

Oni su odlučili okrenuti novu stranicu u svom životu: Usred pandemije iz Irske su doselili u Zadar i tu žele ostati

Oni su odlučili okrenuti novu stranicu u svom životu: Usred pandemije iz Irske su doselili u Zadar i tu žele ostati
Bojan Bogdanić

Oni su odlučili okrenuti novu stranicu u svom životu i Irsku zamijeniti Hrvatskom, zaljubili su se u Zadar i ovdje osnovali obitelj. Lidija Radačić i Oisin Wallace osebujan su par s kojima smo prođirali Kalelargom i popili kavu, jer naravno, sve dobre stvari događaju se na kavi, pa tako i naša mala "istraga".

Zanimalo nas je kako to da su se baš usred pandemije koronavirusa odlučili doseliti u Zadar i ovdje započeti zajednički život. 

- U Irskoj sam živjela već 18 godina, moji su inače iz Varaždina. Nama je, moram priznati, bilo jako teško za vrijeme pandemije u Dublinu. Naš se svakodnevni život jako promijenio, gotovo da više ništa nismo mogli, i sve je djelovalo jako neizvjesno. Bili smo nekoliko puta u Hrvatkoj suprug i ja, tada još nismo bili u braku, boravili u Dalmaciji, ali nekako nam je Zadar ostao u najljepšem sjećanju pa smo jednostavno odlučili...OK, idemo. I nismo požalili, priča nam Lidija. 

30214291e679e90fcf8fa7a4edca13b8.jpg?v=2Klasična priča začinjena linijom Ryanaira? Prvi put u Zadru su bili prije šest godina. A prvi stan, priča nam Lidija, uzeli su u najam gotovo "na slijepo", dopisujući se sa stanodavcem putem whatsappa

Ona se inače bavi digitalnim marketingom i zaista može raditi s bilo kojeg kraja svijeta gdje lovi internet, a Oisin je u ugostiteljstvu.

Ipak, njihov se svijet sada vrti oko malenog Kailo, koji je stigao na svijet i kako nam kaže ponosni tata, učit će i hrvatski jezik. 

Lidija nam je pričala kako je radila za Irish Times i kako su se mediji snalazili u pandemiji, pa su tako sadržaje prilagođavali uvjetima lockdowna, snimali i montirali pa nudili kroz cikluse intervjua i snimki za one koji se pretplate. Tu je bilo zaista brojnih tema, kazala nam je, od kuhanja s vrhunskim chefom do satova yoge.

S obzirom da su pubovi bili zatvoreni, taj dio života gotovo karakterističan za Dublin jednostavno je zamrznut. 

S ovim parom porazgovarali smo o brojnim temama, pa i o ovoj najaktualnijoj. 

- I mi smo primjetili kako su ljudi još uvijek zbunjeni zbog prelaska na euro. Ma sigurno će i to doći na svoje, da, promjena jest. I nama je bila draga irska funta, ali euro ipak otvara neke nove mogućnosti, odnosno neke će stvari sada biti mnogo lakše kroz jedinstvenost valute na tržištu, kaže nam Oisin. 

Ovaj par vjenčao se u Zadru i bila je to jedna posebna ceremonija. Sad kada je mali Kailo tu, u Zadar će doći u posjet i Oisinovi roditelji.

Jako nam je lijepo kada čujemo koliko oboje vole ovaj grad i kako su u njemu zaista pronašli mirnu luku, ali i sklopili brojna poznanstva. 

No, što im nedostaje? 

Oboje vole fino jesti, a Lidija kaže da joj nedostaje raznovrsnosti, primjerice, restorani i bistroi kineske, tajlandske hrane, kakve su često posjećivali u Dublinu. U Dublinu su voljeli primjerice festivale gina. Oisin hvali zajednicu koja se oformila oko zadarske craft priče u proizvodnji pive. 

Što se tiče stambenog pitanja, Voštarnica i Višnjik sada su im opcija, još uvijek su u najmu, ali ozbiljno razmišljaju o kupnji svoje nekretnine, posebno sada kad su postali roditelji. Oboje se slažu - Hrvatska nije baš jeftina zemlja za život.

Oisin ima novi "hobi" - otkrio je ekipu za zimsko kupanje! Imali su susret na plaži kod hotela na Boriku i to baš za božićne blagdane, bilo je odlično, pridružila mu se i Lidija, a 1. siječnja skakao je s Morskih orgulja.

Odlična atmosfera i kupanje nastavlja se i dalje, kazao nam je Oisin, pa tako planiraju svake subote iza 12 sati kupati se kod Foše. 

Jedan od njihovih hobija je i strast prema fantasyu. Još uvijek nisu bili na hrvatskim konvencijama, ali rado su sudjelovali na irskim cosplay susretima. Vole serije i filmove, Lidija kaže da je nedavno završila 1. sezonu serije Wednesday. Privlače ih putovanja i jednog dana voljeli bi poći u Sri Lanku ili Japan, a Oisin ima neke rođake koje bi volio posjetiti u dalekoj Australiji.

 


Reci što misliš!