Ostalo / Intervjui

#mjuza

Kad bubnjar slomi nogu i vozate stari stojadin imate genijalan spot - upoznajte zadarski Torpedo!

Kad bubnjar slomi nogu i vozate stari stojadin imate genijalan spot - upoznajte zadarski Torpedo!

Obožavaju ovo što rade, i jedva čekaju se znojiti i kuhati na probama i raditi nove pisme, vježbati stare i jednostavno uživati u glazbi skupa. Popričali smo s mladim glazbenikom - njegovo ime je Elkan Petrov, i približio nam je zanimljivu priču o bendu koji je zapravo počeo već u klupama Pomorske škole Zadar...

Zašto Torpedo?

- Sve je ustvari počelo 2015. godine kad smo Toni Krneta i ja, tada maturanti, osnovali školski bend Pomorske škole Zadar i tada sam napisao svoju prvu pjesmuTorpedo i tako nam se nekako svidjelo ime. Kada smo završili školu, tadašnja ekipa iz školskog benda nastavila je svirati i dali smo ime bendu po toj pjesmi. Zvuči jednostavno, bombastično haha, po uzoru je i na stare bendove ovih prostora kad su se davala takva imena bendovima i ime je koje je povezano uz more - na ''nekliše'' način.

Tko su glavni i odgovorni krivci za ovu glazbenu priču?

- Pa, kako su se ekipe mijenjale u bendu čak smo i bili prestali s radom prije nekih dvije ipo godine, ponajviše radi covid ajmo reći situacija - ostali smo samo ja i Toni Krneta i u veljači ove godine smo počeli radom.

Počeli smo nešto snimati kod njega kući, tako reći u sobi i tako smo snimili nacrte za nekih 5 ili 6 pjesama i nekako su nam ove 3 (Na plaži, Little bitch i Mrtva straža) se činile najbolje i najrealnije za dovršiti.

Taman kad smo sve posnimili što se može u sobi, Toni odlazi na brod, a ja odlazim s trakama kod Renata Babića u studio i tamo snimamo vokale i još neke dodatne instrumente, tu su nam pomogli s back vokalima: Dora Ušić, Marin Modrić i Jordan Fuzul.

Moram se posebno svarno zahvalit Renćiju na genijalnom pristupu i načinu rada jer nam je stvarno ne samo pomogao, nego mogu reći napravio ovo sve mogućim. Napokon ono što smo čuli u svojim glavama sad možemo čuti na zvučnicima! Što je još veće zadovoljstvo, a to je podjeliti s prijateljima, ljudima i publikom.

Gdje ste snimali video, kojim najavljujete maksi singl?

- Spot smo snimili tu u Zadru, u vlastitoj sobi, ispred vlastitih kuća. Glavnu ulogu je igrao taj jedan stojadin iz 72 godine koji je nažalost već prodan, haha. Spot smo nekako odlučili napraviti sami - skupila se ekipa i u jedno dan i po snimanja i pola dana montaže smo presretni kako je ispalo.

Tu se isto stvarno moram zahvaliti Lari Merlo koja je super odglumila kako je živciram i da ''odem ća'', Esteri Petrov, Dinu Krneti, opet Jordanu Fuzulu, Karlu Domiću i Lovri Profaci. Bubnjar Dominik Brlek-Drle slomio je nogu tokom snimanja, što je genajlno obogatilo spot i radnjom i genijalnim kadrovima.

55d48f53757c1ffd62cc6b59c3aa2a1e.jpg?v=2Do sada sam čula samo vaše covere, tako da ovo je korak unaprijed, zar ne? Što je sa svirkama, ovo ljeto još neće završiti, hahah!

- Pa mi smo uvijek radili svoje stvari i uvijek smo ih i izvodili uživo, ali s obzirom da je danas teško natjerati publiku da sluša samo autorske stvari smo ih upakirali između obrada; naravno da to nije jedini razlog zašto sviramo i obrade.

Nismo ni imali toliko originalnih stvari haha, pa kako bi nešto stvorili, tako bi ih stavljali na playliste, no moram i reći da volimo svirati pjesme koje volimo i slušati, ali opet na naš nekakav mogu slobodno reći - žešći način.

Što se tiče svirki nešto smo imali dogovoreno, ali sve ovisi o nozi našeg bubnjara Drle koji će kako stvari stoje taman skinuti gips kad Toni ide na brod, ali ni to nas toliko ne ustručava, jer spremamo album od nekakvih desetak pjesama koji ćemo snimiti kroz zimu. Ova naša priča svakako još nije gotova... dapače tek počinje.

bae84dbc1a74f6ed9b05ba3064877efc.jpg?v=2Kako nazvati žanr kojim se bavite, koje utjecaje ste svi iz benda nekako spojili u zajednički rad i prostup?

- Pa... teško je točno reći koji smo žanr, same ove tri pjesme su svaka različita. Uživo kad sviramo bi to bio neki garažni rock, ipak nas je samo troje, gitara bas i bubanj, dok u studiju volimo eksperimentirati i tu dosta dolaze do izražaja naši različiti utjecaji.

Više manje svi imamo istu poveznicu u Ex Yu rocku, uz eventualno AC/DC, ali nakon toga se malo i razilazimo što je prva liga, ali eto ima tu puno starog bluesa, Creama, Beatlesa, Beach Boysa, Sex Pistolsa, Iron Maidena, Goblina, Kraftwerka i mnogih mnogih drugih.

Tko je radio cover za singl i logo?

- Cover nam je napravio kako ga ja od srca volim zvati zadarska legenda - naš pajdo kompa Marin Franić -Tvornica Mašte. Svidili smo mu se kao ekipa, naravno da je taj respect obostran! Kad je čuo pjesme je samo rekao - dajte mi par dana i imate logo. Uz nekoliko naših smjernica i njegovu genijalnu maštu dobili smo nešto odlično. I još jednom i ovim pisanim putem mu se od srca zahvaljujem.

e51926812ae17def5b233cff199d2458.jpg?v=2S kojim zadarskim bendovima se susrećete (probe u garažama), kakva je ta naša lokalna scena, imamo li prostora za napredak? Što je najveći izazov za bend koji se glazbom ne bavi kao primarnim izvorom zarade, već iz ljubavi i entuzijazma?

- Pošto smo tek od nedavno u garažama, nekako se još nismo upoznali sa baš svima pa nebi nabrajao da nekoga ne izostavim, haha, znam, znam, politički odgovor, ali i to treba nekada.

Pa uvijek ima mjesta za napredak, iako to nužno ne mora značiti da je situacija loša, samo nije dobro da se stoji uvijek na istom mjestu.

Po nekom našem bendovskom stajalištu Zadru fali događaja i mjesta poput starog kazališta lutaka za ovako manje domaće zadarske bendove, trentuno jedino gdje netko poput nas može svirati je Trooper ili eventualno ako se upadne na kakav moto party.

Najveći izazov nama je kad nam basist mora otići na brod na četiri mjeseca jer nismo dovoljno popularni da si može priuštiti ostati kući haha, šalu na stranu, iako u svakoj šali ima istine... najteže je nekako nakon cjelodnvenih poslova i umora se uskladit i naći vremena i snage po ovoj vrućini ući u garažu na plus 50 odraditi probu od par sati. Ali opet je to nebitno, jer obožavamo ovo što radimo, i jedva čekamo se skupa znojiti i kuhati i raditi nove pisme, vježbati stare i jednostavno uživati u glazbi skupa.

3a16a3c72217212bc7c3d50ffdc5562e.jpg?v=2

Društvene mreže, god bless them - dajte nam linkove gdje vas možemo naći u virtualnom svijetu

Od društvenih mreža smo naravno na fejsu instagramu i youtubeu.

Maxi singl je uploudan na sve glazbene platforme od spotifya yt musica deeezra pa na dalje samo upišite „VIS Torpedo Na Plaži“ i uživajte

https://web.facebook.com/torpedozadar

https://www.instagram.com/torpedozadar/

https://www.youtube.com/channel/UCvY4eIeh02-utbGCB2KtXZQ

 

 


Reci što misliš!