Ostalo / Intervjui

poslušajte i vi

Elena Stella otpjevala obradu pjesme Đavola "Samba i ti": Kad me Neno nazvao i predložio mi suradnju, bila sam stvarno polaskana

Elena Stella otpjevala obradu pjesme Đavola

Njezin prekrasan glas nikog ne ostavlja ravnodušnim pa neće ni u njezinom novom glazbenom uratku, a riječ je o obradi pjesme "Samba i ti" grupe Đavoli

Naime, ovih dana objavljen je taj singl kojeg je napravila u suradnji upravo s Nenom Belanom.

- Ideja je došla od samog Nene Belana koji me prije par godina nazvao i predložio mi bih li ja htjela neke od njegovih pjesama iz ere Đavola, i nakon toga, obraditi na hrvatskom i engleskom jeziku. Prihvatila sam jer volim Nenu kao pjevača, ali isto tako i kao prijatelja kojem potpuno vjerujem, odnosno vjerovala sam toj njegovoj viziji u kojoj je on vidio mene da izvodim njegove pjesme. Prethodnih par godina pjesme su nastajale najprije na talijanskom i engleskom jeziku, onda je spontano došlo do ideje da se pjesme izvedu i na hrvatskom jeziku, što je meni bilo super i to sam također prihvatila i radili smo kroz pandemiju na desetak pjesma. Odlučili smo da prvi singl koji ćemo pustiti bude "Samba i ti", singl iz 1986. godine s albuma "Ljubav i moda" od Đavola. Pjesma je vani već dva tjedna i ja sam istinski zahvalna i sretna što je konačno cijela ideja dobila priliku da se izrealizira u eter - rekla nam je Elena koja je ovo ljeto, za razliku od prethodna dva, okupirana brojnim nastupima.

- Ovo ljeto, za razliku od prethodnih koja su bila otužna, u najmanju ruku, što se tiče posla i nastupa, imam priliku svirati svaki dan i na tome sam izuzetno zahvalna. Sljedeći javni nastup imat ćemo 4. kolovoza  u Wine gardenu na tržnici. Nastupit ću sa svojim bendom, Ante Jeličić trio. Ali zapravo smo svugdje po Dalmaciji, Šibenik, Starigrad, radi se i zadovoljna sam. Ne samo što nastupamo, radimo i na svom albumu i prvom singlu koji će izaći u listopadu. Pjesma je gotova, kao i više njih, samo čekamo spot i to je to. Album radimo u suradnji s Antom Jeličićem - otkrila nam je.

Elenina verzija pjesme "Samba i ti" već je privukla pažnju, u što nismo ni sumnjali, a zadovoljan je i sam Belan.

- Nenu dugo poznam i mogu reći da mi je istinski prijatelj. Ono što mogu reći za njega da, pored toga što je ogromni radoholičar svoga zvanja, isto tako i vizionar koji točno zna i vidi ono što je zamislio. Kada me nazvao i to mi predložio, ja sam bila stvarno istinski polaskana i zahvalna na ideji, činila mi se super jer mi je ponudio rad na pjesmama u mom senzibilitetu, u tom latin-swing-bossa nova điru tako da nisam sumnjala niti trenutka u cijeli ishod. Kroz cijeli taj studijski proces prolazite kroz razne momente, kroz široki kreativni prostor gdje se puno toga lomi i puno se toga stvara. Nije imao jednu reakciju, već kroz taj proces imaš raznorazne reakcije na ono što radiš. Zadovoljan je jer smatram da ne bi nešto pustio van nešto iza čega u potpunosti ne stoji - kazala je ova pjevačica.

No, upravo zbog posebnog Eleninog senzibiliteta, glasa i opusa, ona je u obradu neminovno donijela i svog "štiha".

- Donijela sam sebe. Zapravo, ništa konkretno nisam pokušavala donijeti, ja sam no što jesam, u svom tehničkom i izvođačkom smislu i senzibilitetu. Najprije mi je Neno rekao koje pjesme namjera obraditi i pitao me slažem li se s izborom, ja sam se, naravno, složila tako da mi se sve te pjesme sviđaju i lijepe su mi i kroz proces stvaranja sam uživala, tako da smatram da sam dala sebe maksimalno - zaključila je.

A zanimalo nas je i je li ona osobno poklonik tih "oldies but goldies".

- Volim glazbu općenito i nisam nikad bila isključiva što se tiče ukusa. Jazz je, naravno, moja prva ljubav i glazba u kojoj sam se istinski pronašla kao izvođač, ali ne mora nešto što je staro biti nužno i dobro, a i obrnuto. Poklonik sam toga da se, ako pjesme imaju prostor i ideju, napravi neka njihova renesansa u smislu novog aranžmana, novog duha, da im se treba dati prilika, da joj se da da živi, ali i općenito umjetničkim djelima. Ako postoji mogućnost da se neko djelo "refreša", zašto ne? Naravno, uvijek sam za to da se glazba "refreša" - smatra naša sugovornica.

Što planira još obraditi?

- Što se tiče Neninih pjesama, plan je bio izdati dva albuma, tako da za sljedeći album nismo još nešto posebno odabrali pjesme. Nemam, iskreno, konkretnu želju, to će doći, kao i sve prethodno, spontano i, naravno, u suglasnosti sa mnom, a to će definitivno biti pjesme koje se meni sviđaju.

Inače, ovih je dana na HRT-u prikazan film "Plavi cvijet", koji je prošle godine osvojio u Puli Veliku Zlatnu arenu, a ono što je zanimljivo jest da je upravo Elena otpjevala istoimenu naslovnu pjesmu za ovu dramu.


Reci što misliš!