Ostalo / Intervjui

#streetfood

Zvijezde s Fuliranja u Zadar donose novu plant based gastro priču

Zvijezde s Fuliranja u Zadar donose novu plant based gastro priču
Beg's

Zvijezde s Fuliranja u Zadar donose novu plant based gastro priču! Popričali smo s Eduardom Begom, koji nam je kazao sve o premijernim jelima koja će ekipa ponuditi na Zadar Street Food festivalu.

Podsjetimo - u petak nam se otvara proljetno izdanje festivala, a Tomislav Fain ispred organizacije kazao nam je kako se uz već uhodanu zadarsku ugostiteljsku priču (Hedonist, Burgers and more, Papica, ...), po prvi put pojavljuje ekipa iz Zagreba.

Oni su na zagrebačkom Fuliranju imali sjajne reakcije struke i posjetitelja koji su guštali u nekim novim konceptima u prehrani koja su u svijetu sve popularnija i pristupačnija.

Priprema se temelji na Beyond meat proizvodima, od proteina graška i cikle, kokosovog ulja i krumpira, a koriste i veganski Bedda topljeni sir, stoga ne čudi da mnogi poklonici artisan namirnica isključivo biljnog podrijetla biraju Beg's Plant based Butchery.

- Zadranima ćemo se predstaviti s naša tri nova jela, plant base cheeseburgerom, crab cakesima i bit će tu plant based poke bowl. No, svakako bi istaknuo naš ''chili con carne'' za vegane i vegetarijance. Mi smo složili jednu predivnu kombinaciju koja podsjeća na to jelo, nutritivno je bogata ali lagana, radi se o jelu Choco chili. Sastoji se od biljnog mljevenog mesa serviranog u tortiljama, s tamnom čokoladom od 60 posto kakaa, uz svježi jalapeno i korijandar, kazao nam je Eduard.

Beg's Cheese kombinira brioche pecivo s Beyond Meat pljeskavicom, Bedda veganskim topljivim sirom i BBQ umakom.

Prednost plant based hrane je održivost - uzgoj biljaka manje je štetan za okoliš u usporedbi s uzgojem mesa i mliječnih proizvoda.

Zanimalo nas je koliko u Hrvatskoj "prolazi" ovakva gastro avantura?

- Imamo zrelo tržište. Sve se više otvaraju mjesta za plant based prehranu, u Zagrebu, Šibeniku, Splitu... nama je prvi put da sudjelujemo na festivalu u Zadru i baš se veselimo upoznati ljude i pokrenuti neke nove priče.

Pitamo Eduarda što je s onima koji imaju neke predrasude jer ima i takvih koji smatraju kako se ''okusom ne može zamijeniti meso''.

- Plant based prehrana podrazumijeva konzumaciju biljnih namirnica poput voća, povrća, orašastih plodova, biljnih ulja i cjelovitih žitarica, dakle tu se ne radi o nekom strogom odricanju od namirnica životinjskog podrijetla - mesa, jaja i mliječnih proizvoda, samo se nastoji smanjiti njihov unos u organizam. Zaljubljenici u meso ne mogu vjerovati da to nije meso. Pa čak i predstavnik Michelina koji se zatekao na Fuliranju (smijeh). 

Nama ne zvuči loše! Svakako provjerite što radi ova vrijedna ekipa na Zadar Street food festivalu na Puntamici od petka, 29. travnja, pa sve do 8. svibnja.

Za više informacija o Beg's Plant Based proizvodima pratite Instagram profil @begs.plant.based.butchery i službenu web stranicu begsbutchery.com.

 

 


Reci što misliš!