Ostalo / Intervjui

đir na muraju

Tomislav Kaksa: Analogne fotografije imaju dušu jer uhvate točno onaj moment koji ste u tom trenutku vidjeli

Tomislav Kaksa: Analogne fotografije imaju dušu jer uhvate točno onaj moment koji ste u tom trenutku vidjeli

Prošetate li Murajem i pogledate li izložbu dokumentarnih fotografija koja je tamo postavljena, možda ćete zapaziti kako se jedan autor temom posebno odmaknuo od ostalih. Njegovo je ime Tomislav Kaksa.

S Tomislavom smo porazgovarali kada smo shvatili da je njegov izričaj nešto drugačiji. Naime, on se bavi analognom fotografijom, izrađuje slike u tamnoj komori, a u Zadru je na izložbi prikazao kako danas izgledaju mjesta na kojima su se dogodile teške prometne nesreće.

Možda je to za nekoga malo previše - bizarno ili morbidno, no fotografu je cilj uloviti atmosferu, a ona je u Kaksinim zapažanjima zaista intrigantna.

- Postoje ta mjesta uz cestu koja dan danas imaju oznaku, lampaše, cvijeće, pa čak i neke improvizirane spomenike, priča nam mladi autor koji je rođen 1984. u Novoj gradiški i studirao je na Fakultetu prometnih znanosti. Pitamo ga kada se zaljubio u fotografiju.

148462e38512c08ba13a3df27c95e1d0.png?v=2- Bilo je to već u srednjoj školi. No, tada nisam imao vremena posvetiti se fotografiji u onoj mjeri u kojoj sam želio.Na faksu sam dosta vremena provodio s prijateljem koji je studirao na Akademiji dramskih umjetnosti, tu sam se baš navukao i počeo sam sudjelovati na studentskim projektima.

Kaksa nam kaže kako se ipak okrenuo komercijalnoj fotografiji. Surađivao je s časopisima i brandovima, snimao za reklamne kampanje, no ipak je nešto bilo drugačije kada bi se posvetio umjetničkim sferama.

- Surađivao sam s akademskim kiparom Dejanom Kljunom, performericom Vlastom Delimar, dizajnericom Ivanom Popović... a ta ljubav prema street fotografiji zapravo je počela već u mojim dvadesetima. Tu sam si dao oduška, i tako sam izlagao na Fotogardu u Rovinju, te u Zadru na Biennalu mlade fotografije 2013. godine. 

Zašto analogna fotografija?

- Jako me privlači analogna fotografija baš zato što je digitalna postala teški mainstream, znači nema osobe koja nema smartphone s kojim može snimati, obrađivati, pretjerati u obradi, snimiti 100 različitih kadrova pa odabrati najbolji... ovo je sasvim suprotno. Analogne fotografije u početku možda nisu vrhunske, ali svaka od njih ima dušu, jer je uhvatila točno onaj moment koji ste u tom trenutku vidjeli. 


Reci što misliš!