Ostalo / Intervjui

unatoč pandemiji, izvukle maksimum

Željka Vitlov: Jako sam ponosna na naše mažoretkinje

Željka Vitlov: Jako sam ponosna na naše mažoretkinje

Razgovarali smo s predsjednicom Udruge Zadarskih mažoretkinja, Željkom Vitlov. Ona je podrijetlom iz Požege i svoju strast donijela je u Zadar gdje vodi mažoretkinje. Kako izgledaju treninzi, što se sve uči, i što sve očekuje polaznice?

Mladošću, ljepotom i elegantnim mažoret korakom uveseljavaju ulice, a korektno izvedenim koreografijama, uvježbanošću u radu sa štapom i atraktivnim kostimima, plijene pozornost gledatelja na svakom mjestu.

Za one koji još nisu upoznati s mažoretkinjama u Zadru, kada je osnovana udruga i gdje se odvijaju treninzi?

- Mažoretkinje grada Zadra su osnovane prije 12 godina i od tada rade profesionalno. Sa djecom trenerima i to je jedina Udruga na području grada koja se bavi profesinalno mažoret plesom. Uz mažoretkinje Grada Zadra vodimo i mažoretkinje na području Zadarske Županije.

Kako izgledaju oni prvi treninzi - kada se savladavaju posebne vještine? Može li se i koliko brzo primjetiti na polaznicama bolje držanje, fleksibilnost, samopouzdanje? Da ne naglašavam socijalnu komponentu...

Radimo sa djevojčicama i djevojkama od 4 do 24 godine. Imamo dječji sastav, 4-6 godina, kadetkinje 7-11 godina, juniorke 12-14 godina, te seniorke 15-24 godine. Mažoret ples je dobar za motoriku, držanje, samopozdanje. Puno se putuje, ide se na natjecanja, pripreme, djevojčice i djevojke puno upoznaju druge gradove, vjere, kulture i sl.

Naša Udruga je kao obitelj - skupa smo, radujemo se trenizima, druženju, tu su roditelji mažoretkinja koji su nam velika podrška u radu i jako smo zadovoljni kad su im sretna djeca i kad idu na mažoret ples gdje je to profesionalno sve organizirano.

8950e6c68e54f4c2031df9bd2d6c5be7.jpg?v=2Možete li se kratko osvrnuti na rad u pandemijskim uvjetima, što ste sve uspjeli "izvući" s obzirom na mjere i manjak susreta, natjecanja?

- U vrijeme korone nismo imali treninge - dva puta nas je zatvaralo zbog zabrane u dvoranama. U takvim okolnostima bez treninga je bilo zaista teško, čim je stožer dozvolio da se može trenirati vani na otvorenom, počeli smo sa pripremama za natjecanja, gdje smo osvojili odlične rezultate u kategoriji "prvi i viši korak" na Županijskom prvenstvu u mažoret plesu. Zlatne medalje su naše cure ponijele kući. Jako sam ponosna na njih.

Mažoretkinje grada Zadra rado su viđene kao dio svečanoga ili zabavnoga programa na raznim događanjima i manifestacijama na području cijele županije, kao i na području Hrvatske te Europe. To su događanja poput kulturno-sportskih i humanitarnih događanja, raznih manifestacija, svečanosti, događanja u organizaciji institucija, nastupi u kazalištu, smotre i sl. Možete li nam reći koji su vam nastupi bili jako posebni?

- Neki od istaknutijih nastupa su: Zadarski Adria Tour, Davis Cup, Svjetsko prvenstvo u rukometu, otvaranje poliknike Opće bolnice Zadar, otvaranje Putničke luke Zadar u Gaženici. Udruga je punopravni član Hrvatskog mažoret saveza tako da redovito sudjeluje na županijskim,državnim i europskim prvenstvima gdje osvajaju visoka mjesta - Europsko Prvenstvo u Francuskoj 2019.godina - 1 mjesto kategorija- juniorska neformacija, Europsko Prvenstvo u Sokobanji - Srbija 2018.godine - 2 mjesto. Udruga je za svoj rad te promicanje sporta i plesa u gradu Zadru 2019. godine primila priznanje "Grb Gradonačenika."

Cure predvladavaju. Ima li koji dečko? Sjećam se jednog nastupa na talent showu kada je bio dečko s mažoret štapom, prava atrakcija.

- U mažoret plesu plešu samo djevojčice i djevojke. U drugom savezu koji se bavi trakama, pon ponima i takvim predmetima, tamo plešu i muškarci no to nema veze sa profesionalnim mažoret plesom! Danas se svašta otvara po Zadru ili okolici. Bojim se da tu nema prave stručnosti niti profesinalnosti.

Postoje li još kod nas neke predrasude u smislu - one se šminkaju, nose ultra kratke uniforme, itd.?

- Mažoretkinja je djevojčica ili djevojka koja pleše u svečanoj odori na ritam koračnice. Njena odora predstavlja plisiranu suknjicu, sako, kapu na glavi, čizmice na nogama i u ruci drži mažoret štap. Mažoretkinja je elegantna, pristojna, profinjena i rado viđena svečano odjevena na svim manifestcijama kao što su kulturno-sportska i humanitarna događanja.

Vi ste iz Požege ako se ne varam, kako vas je život donio u Zadar pa ste sada tu i radite ovaj lijepi posao? Kako ste se vi zaljubili u mažoret ples?

- Rođena sam u Požegi, tamo sam odrasla. Tamo sam plesala i bavila se plesom.
Kad sam došla u Zadar i u mjesto Kali vidjela sam da nemaju mažoretkinje, a znate, u Slavoniji i u Zagrebu drukčiji je mentalitet ljudi, tamo su mažoretkinje jako popularne. Htjela sam to donijeti u Dalmaciju. Prvo sam oformila mažoretkinje  na otoku Ugljanu i Pašmanu prije 15 godina te nakon njih došao je na red i grad Zadar.

Gdje se nabavlja oprema? Radite li s trakicama i sl.? Bavite li se i twirlingom?

- Imamo svoju krojačicu koja nam radi sve punih 15 godina - naše svečane odore, a ostalu odjeću i opremu nabavljamo u Zagrebu i Italiji.

Planovi za jesen? 

Nove članice upisat će se u rujnu, početkom nove školske godine. 


Reci što misliš!