Ostalo / Grad Zadar

Gradsko groblje kao nova turistička ponuda grada

Gradsko groblje kao nova turistička ponuda grada

Tvrtka Nasadi d.o.o. u periodu od 1. do 3. lipnja, povodom "Tjedna upoznavanja groblja Europe",  građanima je omogućila razgledavanje Gradskog groblja uz stručno vodstvo izazvala je brojne pohvale i potaknula zainteresirane da posjete groblje u jednom sasvim drugom svijetlu.

Na godišnjoj skupštini grupacije, koja je prošle godine održana u Bukureštu, direktor tvrtke Lenko Ugrinić prezentacijom je predstavio tvrtku kao novu članicu, prikazavši svu ljepotu grada Zadra te kulturno-povijesnu baštinu Gradskog groblja.

Zadarsko Gradsko groblje je 2015. godine postalo članom grupacije ASCE (Association of Significant Cemeteries of Europe) - Udruge znamenitih groblja Europe koja okuplja sva važnija groblja Europe s namjerom da se promoviraju groblja kao važnost i temelj kulturne ostavštine.

Iako je ovo pomalo neobičan europski, ali i svjetski trend obilaska groblja kao kulturne ponude grada, te važan dio njegove turističke ponude, obilasku Gradskog groblja prisustvovali mnogi naši sugrađani, novinari, ali i turistički vodiči koji bi htjeli ovakve „ture" uključiti u svoje uobičajene poslove, obzirom da ima sve više zainteresiranih, posebice stranih gostiju.

Pod stručnim vodstvom rukovoditeljice groblja Teodore Mašine, svim zainteresiranima predstavljene su sve posebnosti Gradskog groblja, a najviše njegov najstariji dio - predjel N.G.A. Taj dio mnogima je poznat pod nazivom "talijansko groblje", na kojem su se krajem 19. i početkom 20. stoljeća gradile prekrasne i preskupe grobnice, ali i nadgrobni spomenici kako bi se prikazalo bogatstvo i društveni status obitelji, a  danas predstavljaju kulturnu povijest naroda.

Mnogi i ne znaju da je taj dio groblja 1974. godine stavljen pod zaštitu Državne uprave za zaštitu kulturne baštine.

Zanimljivost Gradskog groblja je i stari rimski akvadukt koji prolazi rubnim dijelom predjela N.G.A. odnosno ograđuje s južne strane predjel  pravoslavnog groblja.

Akvadukt potječe iz doba cara Trajana, a danas se s posebnom pažnjom uređuje, čisti od bršljana i korova i vodi računa da se ne bi oštetio.

Gradsko groblje danas ima neprocjenjivu vrijednost, povijesnu, socijološku i umjetničku koju je prava šteta ne valorizirati na pravi način i uvrstiti u turističku ponudu, te istaknuti isklesane ljepote poznatog kipara Ivana Rendića.

Među velikim brojem prekrasnih grobnica ističu se grobnice obitelji Vlahov, plemeniti Borelli, Perlini, Bakmasz, Manzin, Abelich plemeniti s uklesanim pozlaćenim Kristom na mozaiku, Battara i brojne druge.

Postoji i više spomenika s vrlo vrijednom skulpturom i arhitekturom čiji su autori dosad neistraženi. Na brojnim spomenicima postoje natpisi tadašnjih majstora koji su ih izradili, dok su oni najljepši ostali nepoznatih autora, poput anđela u blizini samog ulaza na N.G.A, koji je prema vrsnim stručnjacima proglašenim jednim od najljepših anđela na nadgrobnim spomenicima.

Među brojnim poznatim i značajnim pokojnim Zadranima, možemo istaknuti grobnice:

-          Simeone Adobati - član stare Zadarske plemićke obitelji

-          Battara obitelj tiskara, nakladnika i knjižara u Zadru koji su pokrenuli prvi književni časopis na Hrvatskom jeziku Zoru Dalmatinsku

-          Josip Alacevich - povjesničar i arheolog. U Zadru je bio sudac i konzervator starina za arhive zadarskog okruga.

-          Vinko ili Vicko Ergovac - prvi liječnik kirurg novootvorene bolnice u Zadru koji se zalagao se za osnutak Liječničkog zbora grada Zadra

-          Eugenio Godnig  - zaslužan je za uvođenje električne rasvjete u Zadru 1894. godine.

-          Vjenceslav Veter Lilienberg - uključio je Dalmaciju u Pravni sustav Habsburške monarhije, zauzimao se za unapređenje trgovine i poljoprivrede, pomagao je osnivanju Arheološkog muzeja u Zadru

-          Ivan Smirić - slikar i konzervator, utemeljitelj i prvi ravnatelj arheološkog muzeja

-          Romano Vlahov - otvorio vlastitu trgovinu, a uskoro i jednu od prvih destilerija.

-          Slavko Ivanković prvi direktor Autotransporta, a on je još u razdoblju prije 2. svj. rata bio nadasve uspješan u poslovanju u putničkom prijevozu

-          Ksenija Radulić -  konzervatorica

Svjedoci smo da je danas sve više domaćih i stranih turista koji posjećuju naš grad, ali i onih koji posjećuju i Gradsko groblje zanimajući se za povijest koju pričaju obiteljski spomenici.

Jednom prilikom njemački turisti rekli su da održavanje groblja čini odraz kulture jednog naroda, a da je ovo u Zadru zaista izuzetno lijepo i dobro održavano.

"Smatramo da su groblja galerije na otvorenom, a upoznavanjem njihovih vrijednosti potičemo na očuvanje i zaštitu. U korak sa europskim trendovima, željeli bi građanima približiti ljepotu i povijesnu važnost groblja, te nastaviti s organiziranim obilascima. Iako su se održali po prvi put, zadovoljni smo odazivom građana i vjerujemo da će ovaj oblik razgledavanja doprinijeti turističkoj ponudi i prepoznatljivosti grada Zadra" - izjavio je ovom prigodom direktor Lenko Ugrinić.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.