Ostalo / Grad Zadar

Pupić Bakrač: Zašto se more i priobalni pojas parceliziraju?

Pupić Bakrač: Zašto se more i priobalni pojas parceliziraju?

Javnost na koncu nije saznala sudbinu plaže Jadran, budući "to nije predmet današnjeg predstavljena plana"

Danas je u Velikoj vijećnici zgrade gradske uprave održana javna rasprava o izmjenama DPU-a Maraska parka, na kojoj su uz predstavnike Grada i investitora Dogus grupe, političare i predstavnike medija, sudjelovali i zainteresirani građani, njih tridesetak.

Zadarska se javnost u posljednjih nekoliko dana senzibilizirala oko mogućnosti da ostanu bez plaže Jadran ali i oko cijleog projekta Dogus grupe koja na tom potezu radi luksuzni hotel i popratne turističke i komercijalne sadržaje.

Akcija mladih u ponedjeljak je pokrenula peticiju protiv izmjena DPU-a koju je do danas potpisao više od 420 građana, a koja će biti otvorena do 18. srpnja do kad se i zaprimaju pismene primjedbe u ovoj javnoj raspravi.

Na koncu zainteresirani građani i javnost nisu saznali što će biti s kupalištem Jadran i obalnim pojasom uz budući Dogusov hotel u zgradi Maraske, po riječima predstavnika Grada Zadra, pomoćnika pročelnika za prostorno planiranje, Matka Segarića "zato što to nije predmet današnjeg predstavljena plana".

Naravno, ovakav odgovor nije zadovoljio građane i aktiviste udruga te predstavnike Akcije mladih Marka Pupić Bakrača i Marjanu Botić jer je "evidentno da se radi o novoj muljaži" u režiji vladajućih političara.

„Zašto se more i priobalni pojas parceliziraju?  Nova cesta poveznica, ide kroz javni prostor Maraska parka. Hoće li i to platiti građani Zadra? Zašto to gospoda iz Dogus grupe ne grade na svojoj parceli a ne na javnom prostoru? upiato je Marko Pupić Bakrać..

"Cesta-poveznica Ulice Miroslava Krleže i Trpimirove obale gradit će se vjerojatno sredstvima koje će Dogus grupa uplatiti za komunalni doprinos, no modeli financiranja tek se trebaju razmotriti, ali sigurno je da će to biti jedna nerazvrstana cesta kojom će svi moći prolaziti", zaključio je Segarić

„Što će se dogoditi s plažom, što će se dogoditi s morem? Mene jedino to zanima?, pitala je jedna zainteresirana sugrađanka, ali nažalost odgovor je izostao budući "uređenje obalnoga pojasa nije predmet ove rasprave, niti ovog prostornog dokumenta", ponovo je naglasio Segarić i dodao: Što se koncesioniranja tiče, ministarstvo još nije utvrdilo granice pomorskoga dobra u gradu Zadru, zato  o koncesioniranju obalnoga pojasa trenutačno ne možemo razgovarati, kazao je Segarić.

Na javnoj raspravi sjedio je i Burak Baykan, predsjednik uprave Dogus grupe. Branio je projekt kao novu zadarsku turističku vrijednost, te obećao kako u projektu javne sadržaje neće zanemariti. Rekao je da je razočaran što se u Zadru njegova tvrtka dovodi u vezu sa sumnjivim poslovanjem.

Novi Dogusov hotel, prema riječima Baykana trebao bi biti pušten u funkciju prije početka turističke sezone 2019. godine.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.