Ostalo / Euro 08

Četvrtfinale: Španjolska - Italija

Mogu li Španjolci prekinuti crni niz s Talijanima?

Mogu li Španjolci prekinuti crni niz s Talijanima?

Od 1920. triput je završavalo neodlučeno, a Talijani su pet puta pobjeđivali

Na velikim nogometnim natjecanjima Španjolci nisu uspjeli pobijediti Talijane nevjerojatnih 88 godina. Posljednji i jedini put slavili su na OI 1920. godine.

Tada je u Antwerpenu, u svojoj četvrtoj utakmici u povijesti, Španjolska pobijedila Italiju 2-0 golovima Sesumage. Za Španjolce su tada igrali njihovi legendarni nogometaši, golman Ricardo Zamora i napadač Rafael Moreno Aranzadi zvan Pichichi. Po prvome se danas naziva nagrada za najboljeg golmana, a po drugom za najboljeg strijelca Primere.

Od tog trenutka na velikim su se natjecanjima Španjolci i Talijani susretali još osam puta. Triput je završavalo neodlučeno, a Talijani su pet puta pobjeđivali.

Dvaput su veliki rivali morali ponavljati utakmice. Na Svjetskom prvenstvu u Italiji 1934. godine u četvrtfinalu je bilo 1-1, pa su golom Meazze u ponovljenoj utakmici domaćini slavili 1-0 i prošli u polufinale, na kraju i skroz do kraja. Ponavljali su četvrtfinalnu utakmicu također i na Olimpijskim igrama u Amsterdamu 1928. godine. Nakon 1-1 u drugoj su utakmici Talijani slavili s ogromnih 7-1!

Posljednji su dvoboj na velikom natjecanju imali 1994. na američkom Mundijalu, ponovno u četvrtfinalu. Talijani su slavili 2-1 golovima Dina i Roberta Baggia, dok je za Španjolce zabio Jose Luis Caminero. Po zlu i suzama taj dvoboj pamti Luis Enrique, kojemu je Milanov bek Mauro Tassoti razbio nos.

Godine 1992. na Olimpijskim igrama u Barceloni slavili su Španjolci 2-0, no ta se utakmica teško može ubrojiti u kategoriju ostalih spomenutih, obzirom da su tada, kao i danas, na olimpijskom turniru mogli igrati samo nogometaši do 23 godine uz tri starija.

Inače, Španjolci u totalnom zbroju susreta, uglavnom prijateljskih, ničime ne zaostaju za Talijanima. Odigrali su međusobno 27 utakmica. Španjolci su pobijedili u deset, Talijani u devet, a osam je utakmica završilo bez pobjednika.

U četvrtfinalnom dvoboju Eura ove nedjelje na bečkom Prateru Španjolci će se imati priliku revanširati za sve te silne četvrtfinalne neuspjehe.

Kad su susreti na Europskim prvenstvima u pitanju, 1980. njihov je međusobni dvoboj završio 0-0, dok su Talijani u Njemačkoj 1988. godine u prvom kolu pogotkom Gianluce Viallija slavili s 1-0.

 

Dvoboji Španjolska – Italija na velikim natjecanjima:

 

Godina / Natjecanje / Rezultat

1920. OI Antwerpen Španjolska – Italija 2-0

1924. OI Pariz Italija – Španjolska 1-0

1928. OI Amsterdam Italija Španjolska 1-1, ponovljena utakmica 7-1

1934. SP Italija Italija – Španjolska 1-1, ponovljena utakmica 1-0

1980. EP Italija Italija – Španjolska 0-0

1988. EP Njemačka Italija – Španjolska 1-0

1994. SP SAD Italija – Španjolska 2-1


Reci što misliš!