Ostalo / Euro 08

Skupina D

Rusi fenomenalnom igrom do četvrtfinala

Rusi fenomenalnom igrom do četvrtfinala

Guus Hiddink bacio Rusiju u delirij

Sjajnom igrom u 3. kolu D skupine u Innsbrucku, Rusija je svladala Švedsku i osigurala četvrtfinalnu utakmicu protiv Nizozemske.

Rusija, prosječno najmlađa (26 godina u prosjeku) momčad Eura, deklasirala je prosječno najstariju (29) Švedsku. Tečnom, brzom i atraktivnom igrom, s puno trčanja i dodavanja iz prvog kontakta, Rusija je od prve do 90. minute stavljala švedsku obranu na velika iskušenja. Rusi su od početka dominirali terenom, imali su niz akcija koje su slutile na opasnost. Teško je i pobrojati sve njihove prilike u ovoj utakmici, stoga spomenimo tek pogotke.

Prvi se dogodio u 24. minuti. Žirianov je proigrao Anjukova, koji je u pravom trenutku poslužio Pavljučenka, a ovaj je niskim udarcem zabio Isakssonu. Drugi gol Rusija je zabila u 50. minuti na klasični ruski način, iz kontranapada. Žirkov je s lijeve strane sjajno uposlio Aršavina koji je podmetnuo nogu i matirao nemoćnog Isakssona.

Rusi nisu odustajali od žestokih napada niti nakon postignutih pogodaka, kako prvog, tako i drugog. Redali su opasne i brze akcije s puno kratkih dodavanja, a naročito su bili opasni po bokovima i iz kontranapada. Šveđani su, istina za volju, također imali nekoliko prilika, a najbolju u 27. minuti, kada je Henrik Larsson iz teške pozicije pogodio gredu. Zlatan Ibrahimović ovoga je puta, za razliku od prve dvije utakmice u skupini, proveo svih 90 minuta na terenu. Borio se koliko je mogao, ali bilo je očito da ga ozljeda koljena jako sputava. Bez potpuno spremnog Ibrahimovića, Švedska u ovoj utakmici nije imala nikakvih izgleda.

Po prikazanome, Rusija je trebala pobijediti puno uvjerljivije. Odnos u udarcima na vrata bio je 22-13, u kornerima 12-4, naravno, za Rusiju u obje kategorije. Ono što statistika neće pokazati jest dojam, koji je, kada je u pitanju ruska reprezentacija, bio sjajan. Sigurno je da su Rusi prikupili brojne simpatije svih neutralnih promatrača ovoga Eura.

Nakon tri uzastopna velika natjecanja SP 2002., EP 2004. i SP 2006., na kojima su prošli natjecanje po skupinama, Šveđani ovoga puta u tome nisu uspjeli… 

Europsko prvenstvo, 3. kolo D skupine:

Rusija – Švedska 2-0 (1-0)

Strijelci: Pavljučenko 24, Aršavin 50

Rusija: Akinfejev, Anjukov, Ignjaševič, Kolodin, Žirkov, Sjemak, Žirjanov, Semšov, Biljaletdinov (Saenko 66), Aršavin, Pavljučenko (Bistrov 90)

Švedska: Isaksson, Stoor, Mellberg, Hansson, Nilsson (Allbäck 79), Elmader, Andersson (Källström 56), Svensson, Ljungberg, H. Larsson, Ibrahimović

Reci što misliš!