Ostalo / Euro 08

Finale: Njemačka - Španjolska

Španjolci statistički bolji Njemaca

Španjolci statistički bolji Njemaca

Španjolski igrači su bogatiji i u klupskim trofejima od njemačkih

Po svim su statističkim pokazateljima Španjolci bolji od Nijemaca na Europskom prvenstvu u Austriji i Švicarskoj.

Španjolci su najviše zabili (11 golova) odnosno najmanje primili (3) u dosadašanjih pet utakmica. Igrači Luisa Aragonesa su i jedini neporaženi na ovom Euru, dok su Nijemci izgubili od Hrvata.

Španjolci su dosad prema golu uputili 104 udarca (20,8 po utakmici), a Nijemci 58 (11,6). U okvir gola Španjolci su pogodili 44 puta (8,8), a “mannschaft” samo u 23 navrata (4,6).

Iker Casillas morao je zaustaviti samo 11 udaraca u okvir svog gola (uz tri primljena pogotka), što dovoljno govori o snazi španjolskoga obrambenog bloka.

Jedina prednost na strani Nijemaca jsu međusobni susreti. U njih 19 od 1935. godine “elf” je slavio osam puta, uz šest remija i pet pobjeda “furije”. Nijemci su zabili 26 golova, Španjolci pet manje.

Njemačka jest uspješnija od Španjolske što se tiče reprezentativnih naslova na seniorskom nivou, ali današnji španjolski reprezentativci nemaju što zavidjeti njemačkim kolegama.

Računajući međunarodne klupske kupove, članovi "furije" imaju 19 trofeja, a Nijemci samo jedan! Jedini German s euro-kupom je Jens Lehmann, koji je 1997. sa Schalkeom osvojio Kup UEFA protiv Intera.

Njemački je skor mogao biti mnogo uspješniji da Michael Ballack nije nevjerojatan pehist, što dokazuju njegova brojna druga mjesta s Bayerom, Bayernom, Chelseajem i samim "elfom".

Španjolci su pak ovjenčani brojnim lovorikama, koje je pedantno pobrojila Marca.

* Sam Iker Casillas posjeduje dvije Lige prvaka, jedan Superkup i jedan Interkontinentalni kup.

* Tri Barcina igrača, Puyol, Iniesta i Xavi imaju po jednu Ligu prvaka iz 2006.

* Xabi Alonso osvajač je Lige prvaka i Superkupa s Liverpoolom 2005.

* Njegov suigrač Reina ima Superkup iz 2005.

* Marchena je ponio Kup UEFA i Superkup s Valencijom iz 2004.

* Pričuvni vratar Palop ima i ta dva trofeja iz vremena Valencije plus još dva Kupa UEFA i Superkup sa Sevillom.

* Albiol također ima Valencijin Kup UEFA.

* Senna je pobjednik Svjetskog klupskog prvenstva s Corinthiansom 2000.

Ukupno 19 titula naspram jedne Lehmannove. Uz ove klupske međunarodne naslove, divljenje izazivaju i reprezentativni trofeji koje su Španjolci osvojili u mlađim kategorijama, a među slavodobitnicima su Casillas, Marchena, Xavi, Sergio Ramos, David Silva, Iniesta i Torres.

Uzgred, i Luis Aragones, fenomenalan napadač šezdesetih i sedamdesetih, ima u kolekciji Interkontinentalni kup 1974. i nekoliko nacionalnih trofeja, što igračkih, što trenerskih.


Reci što misliš!