Ostalo / Euro 08

Finale: Njemačka - Španjolska

Pobjeda nogometa: Španjolska na krovu Europe!

Pobjeda nogometa: Španjolska na krovu Europe!

Fernando Torres već drugi put presuđuje finala Eura protiv Nijemaca. Nakon juniorskog finala 2002. u Oslu i večeras je bio strijelac jedinog zgoditka

Španjolska reprezentacija posve je zasluženo novi prvak Europe!

Pogotkom Fernanda Torresa iz 33. minute “furija” je svladala Njemačku 1-0 i nakon 44. godine ponovno stala na vrh nogometne Europe.

Svih devedeset minuta Španjolci su gospodarili terenom, dopustivši Nijemcima tek na trenutke da podsjete zbog čega su i oni zaslužili završnicu.

Prvo poluvrijeme, izuzev uvodnih nekoliko minuta, u potpunosti je pripalo “furiji”, koja je već na odmor mogla otići s uvjerljivijom razlikom od minimalne koju su zaslužili nakon trenutka nadahnutosti Liverpoolovog napadača.

Pritisak na zadnju liniju Nijemaca bio je konstantan, sastav Luisa Aragonesa je redao akcije, njegovi igrači cijelo su vrijeme za korak bili brži od svojih čuvara, pa je “elf” mogao biti kažnjen već u uvodu dvoboja.

Igrala se 14. minuta, a Španjolci su se u tri poteza našli pred vratima Jensa Lehmanna. Osvojenu loptu na sredini terena Torres je vodio po desnoj strani igrališta, gurnuo do Xavija koji je sjajnim pasom pronašao Iniestu na suprotnoj strani igrališta. Ubačaj Inieste nije došao do traženog Silve, već je loptu odbio Metzelder ravno u vlastiti gol, te natjerao Lehmanna na bravuru koja je odgodila španjolsko slavlje.

Nijemci su nakon toga uspostavili ravnotežu na terenu, na trenutke djelovali dominantnije, no njihov pritisak skoro je neslavno završio. U 21. minuti utakmice visoku loptu u šesnaesterac s desne je strane travnjaka uputio je Sergio Ramos, a Torres iz teške pozicije glavom pogodio vratnicu.

No, onda je došao trenutak u kojem će mladi napadač “furije” još jednom proslaviti svoje ime.

Dubinska lopta Xavija u 33. minuti došla je do Torresa, Lehmann je istrčao u na 15-ak metara od svojeg gola, a Španjolac u trku prebacio njemačkog vratara i doveo svoju reprezentaciju u vodstvo. Španjolski pritisak nije popustio niti nakon odmora.

Vodstvo je sastavu Luisa Aragonesa dalo krila, a oni su se raširili po cijelom terenu. Daleko od toga da su Nijemci bili zaključani u svoj kazneni prostor, no njihovi pokušaji da ugroze Casillasa ostali su u sjeni opsade Lehmannovih vratiju.

U rasponu od 66. do 68. minute kapetan Nijemaca tri puta je mogao biti svladan, no dvije dobre intervencije i jedno Fringsovo izbacivanje s crte održali su minimalni zaostatak Löwove reprezentacije. Muke po Lehmannu niti tu nisu stale, no rezultat se do kraja utakmice nije promijenio i Španjolci su mogli krenuti u slavlje kakvo nisu osjetili od 1964. godine kada su u finalu Eura svladali bivši SSSR.

Zanimljivo je da je Fernando Torres već jednom presudio Nijemcima. Bilo je to u finalu EP za igrače do 19 godina, a jedini pogodak te, 2002. godine u Oslu, postigao je španjolski napadač.

U finalu Eura šest godina kasnije snagu su ponovno odmjerili Torres i Iniesta s jedne, te Lahm s druge strane, još jednom je Torres zaslužio epitet igrača utakmice, a Nijemci spuštenih glava morali napustiti teren i čestitati “furiji” na zasluženoj pobjedi.

EP u Austriji i Švicarskoj, finale:

Njemačka – Španjolska 0-1(0-1)

Strijelac: Torres 33

Njemačka: Lehmann - A. Friedrich, Mertesacker, Metzelder, Lahm (od 46. Jansen) - Frings, Hitzlsperger (od 58. Kuranyi)- Schweinsteiger, Ballack, Podolski – Klose (od 79. Gomez)

Španjolska: Casillas - Sergio Ramos, Puyol, Marchena, Capdevila - Marcos Senna – Silva (od 66. Cazorla), Xavi, Iniesta - Fabregas (od 63. Xabi) – Torres (od 78. Güiza)

Reci što misliš!