Lifestyle

#pročitajte

Navike koje radite, a koje nerviraju vašeg liječnika

Navike koje radite, a koje nerviraju vašeg liječnika
Freepik

Kako bi vaš pregled bio što bolji i kako biste dobili najbolje savjete od vašeg liječnika, bitno je da surađujete.

1. Ne dolazite pripremljeni

Bez obzira idete li kod novog liječnika ili idete liječniku kojeg često posjećujete, pokušajte unaprijed zapisati popis koji ćete podijeliti sa svojim liječnikom.

“Preporučujem pacijentima da ponesu detaljan popis svojih briga i simptoma, kao i vremenski okvir početka i koliko često se javljaju”, kaže Aline C. Zeringue, voditeljica medicinskih sestara.

2. Lažete o lijekovima ili navikama

Istina je da vaš liječnik ne čita misli. Kako bi vam mogli učinkovito pomoći, trebaju imati iskrene i detaljne informacije o vašoj povijesti bolesti i navikama.

“Cilj liječnika je poboljšati vaš život i pomoći vam da donesete informirane odluke o svojoj njezi, tako da im pacijenti moraju dopustiti da ih usmjeravaju davanjem informacija”, kaže Payton Reiter, liječnik obiteljske medicine.

3. Izbjegavate redovite preglede

Kako biste dobili najbolje moguće iskustvo na svom pregledu, redovito praćenje i pregledi su obavezni.

4. Ne pridržavate se zdravih navika

Sve male stvari koje činimo ili ne činim zbrajaju se i oslikavaju naše cjelokupno zdravlje i blagostanje. Određene životne navike, kao što je količina sna koju dobivate svake noći i hrana, mogu igrati ključnu ulogu u vašem blagostanju.

“San, osobito kvalitetan san, toliko je važan za prevenciju kroničnih bolesti i za podršku mentalnog zdravlja”, kaže dr. Reiter.

5. Guglate simptome

Većina ljudi misli da će im guglanje simptoma pomoći da se osjećaju opušteno, ali dr. Usaitis kaže da samodijagnoza često može dovesti do nepotrebne tjeskobe.

6. Gledate u mobitel

I dok je skrolanje po Instagramu i Facebooku sasvim u redu dok čekate u čekaonici na pregled, kada ste u sobi za preglede, pristojnom je odložiti telefon s isključenim zvukom, piše msn.com


Reci što misliš!