Lifestyle

skincare

Kome je potreban niacinamid: ključni igrač u njezi kože

Kome je potreban niacinamid: ključni igrač u njezi kože
Thinkstock

Niacinamid, također poznat kao vitamin B3, postao je neizostavan sastojak u svijetu njege kože zbog svojih izvanrednih prednosti.

Niacinamid, ili nikotinamid, predstavlja topivi derivat vitamina B koji ima širok raspon djelovanja na kožu, ovisno o njegovoj koncentraciji u proizvodima. Idealan je sastojak za tretiranje kože sklone blagim do umjerenim aknama, kao i tretiranje dehidrirane i hiperpigmentirane kože, te kože sklone upalnim procesima. Kad se ovaj sastojak pametno integrira u njegu, pruža sveobuhvatno rješenje za one koji žele tretirati različite aspekte zdravlja i ljepote svoje kože, a evo nekoliko savjeta kako se i za što koristi:

Hidratacija (niska koncentracija)

U niskim koncentracijama, niacinamid postaje iznimno koristan hidratacijski agens. Pruža koži potrebnu vlagu, čini je mekom i elastičnom, a njegova svojstva čine ga idealnim za svakodnevnu njegu, posebno za one s normalnom do suhom kožom.

Borba protiv pigmentacija (visoka koncentracija)

U višim koncentracijama, iznad 4 posto, niacinamid se uspješno bori protiv postupalnih pigmentacija. Ovaj sastojak dokazano smanjuje tamne mrlje od akni te unaprjeđuje teksturu kože, vizualno smanjujući veličinu pora. 

Regulacija sebuma i akni (visoka koncentracija)

Niacinamid igra ključnu ulogu u regulaciji proizvodnje sebuma. Ovo svojstvo čini ga idealnim saveznikom u borbi protiv akni, jer smanjenje viška sebuma može spriječiti začepljenje pora i nastanak prištića te nepravilnosti.

Antioksidativna zaštita (niska koncentracija)

Osim svojih direktnih učinaka na kožu, niacinamid ima snažna antioksidativna svojstva koja pomažu u neutralizaciji slobodnih radikala. Oksidativni stres može pridonijeti preranom starenju kože, pa je ova zaštita ključna za očuvanje njezine mladolike svježine. Ovo svojstvo čini niacinamid popularnim sastojkom u anti-aging rutinama.

Kompatibilnost s drugim sastojcima

Jedna od prednosti niacinamida je i njegova kompatibilnost s drugim sastojcima za njegu kože. Može se koristiti u kombinaciji s retinoidima, hijaluronskom kiselinom i vitaminom C, pružajući tako sveobuhvatnu njegu koja cilja različite aspekte zdravlja kože.

Kako integrirati niacinamid u svakodnevnu njegu?

Dodavanje niacinamida u svoju rutinu njege kože može se postići korištenjem krema, seruma ili tonika koji sadrže ovu aktivnu tvar, a važno je napomenuti kako se samo redovitim korištenjem proizvoda mogu uistinu vidjeli dugoročni rezultati. 

Prenosi Elle.hr


Reci što misliš!