Lifestyle

Dobra kužina

Iznenađujući sastojak s kojim se rade sočni cupcakesi

Iznenađujući sastojak s kojim se rade sočni cupcakesi
Thinkstock

Umjesto maslaca u kremi upotrijebite veganski margarin, a poslužiti se možete i s nešto biljne zamijene za mlijeko. Lagani kolač koji se peče u malim kalupima najjednostavnija je definicija cupcakea.

Ova američka slastica za koju je prvi recept objavljen još 1796. godine u Američkoj kuharici Amelije Simmons se nakon pečenja često služi s bogatom kremom na bazi mliječnih proizvoda i šećera.


Cupcake možete napraviti čak i ako ne jedete namirnice životinjskog porijekla.

Veganske zamjene za pečenje slastica

Umjesto jaja, poslužite se veganskom majonezom koja se obično radi od soje i ulja. Sočnost kolaču dat će i nešto zrele banane.

Iako ovaj recept zahtijeva samodizajuće brašno, u smjesu je poželjno dodati ekstra sode bikarbone kako biste bili sigurni da se slastica odgovarajuće dignuti.

Umjesto maslaca u kremi upotrijebite veganski margarin, a poslužiti se možete i s nešto biljne zamijene za mlijeko. Kremastu teksturu i "tijelo" dat će joj i nešto glatkog maslaca od kikirikija. 

Sastojci:

240 g samodizajućeg brašna
240 g veganske majoneze
140 g šećera
2 velike banane
1 čajna žličica sode bikarbone
1 čajna žličica ekstrakta vanilije
½ čajne žličice soli
Za kremu:
250 g šećera u prahu
80 g margarina
25 ml biljne zamjene za mlijeko
2 žlice glatkog maslaca od kikirikija

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 170 Celzijevih stupnjeva.
U kalup za muffine stavite papirnate kalupe i stavite sa strane.
Pripremite smjesu za pečenje: u jednoj zdjeli pomiješajte brašno, šećer, sol i sodu bikarbonu, a u drugoj zdrobite banane, te pomiješajte s veganskom majonezom i ekstraktom vanilije.
Ulijte mokre sastojke u brašno i ručno pomiješajte.
Dobivenu smjesu prebacite u pripremljeni kalup.
Pecite cupcakese oko 20 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici. Provjerite čačkalicom jesu li pečeni prije nego što ih izvadite iz pećnice.
Napravite kremu: u mikseru pomiješajte veganski margarin i šećer u prahu. Miksajte sastojke dok se ne sljube. Postupno dodajte i malo biljne zamjene za mlijeko.
U pripremljenu kremu ručno umiješajte dvije žlice glatkog maslaca od kikirikija.
Dobivenu smjesu stavite u slastičarsku kremu, pa istisnite na ohlađene cupcakeove. Dobar tek!


Reci što misliš!