Dobra kužina
Iznenađujući sastojak s kojim se rade sočni cupcakesi
Umjesto maslaca u kremi upotrijebite veganski margarin, a poslužiti se možete i s nešto biljne zamijene za mlijeko. Lagani kolač koji se peče u malim kalupima najjednostavnija je definicija cupcakea.
Ova američka slastica za koju je prvi recept objavljen još 1796. godine u Američkoj kuharici Amelije Simmons se nakon pečenja često služi s bogatom kremom na bazi mliječnih proizvoda i šećera.
Cupcake možete napraviti čak i ako ne jedete namirnice
životinjskog porijekla.
Veganske zamjene za pečenje slastica
Umjesto jaja, poslužite se veganskom majonezom koja se
obično radi od soje i ulja. Sočnost kolaču dat će i nešto zrele
banane.
Iako ovaj recept zahtijeva samodizajuće brašno, u smjesu je
poželjno dodati ekstra sode bikarbone kako biste bili sigurni da
se slastica odgovarajuće dignuti.
Umjesto maslaca u kremi upotrijebite veganski margarin, a
poslužiti se možete i s nešto biljne zamijene za mlijeko.
Kremastu teksturu i "tijelo" dat će joj i nešto glatkog maslaca
od kikirikija.
Sastojci:
240 g samodizajućeg brašna
240 g veganske majoneze
140 g šećera
2 velike banane
1 čajna žličica sode bikarbone
1 čajna žličica ekstrakta vanilije
½ čajne žličice soli
Za kremu:
250 g šećera u prahu
80 g margarina
25 ml biljne zamjene za mlijeko
2 žlice glatkog maslaca od kikirikija
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 170 Celzijevih stupnjeva.
U kalup za muffine stavite papirnate kalupe i stavite sa
strane.
Pripremite smjesu za pečenje: u jednoj zdjeli pomiješajte brašno,
šećer, sol i sodu bikarbonu, a u drugoj zdrobite banane, te
pomiješajte s veganskom majonezom i ekstraktom vanilije.
Ulijte mokre sastojke u brašno i ručno pomiješajte.
Dobivenu smjesu prebacite u pripremljeni kalup.
Pecite cupcakese oko 20 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici.
Provjerite čačkalicom jesu li pečeni prije nego što ih izvadite
iz pećnice.
Napravite kremu: u mikseru pomiješajte veganski margarin i šećer
u prahu. Miksajte sastojke dok se ne sljube. Postupno dodajte i
malo biljne zamjene za mlijeko.
U pripremljenu kremu ručno umiješajte dvije žlice glatkog maslaca
od kikirikija.
Dobivenu smjesu stavite u slastičarsku kremu, pa istisnite na
ohlađene cupcakeove. Dobar tek!
Izdvojeno
-
Susret osoba starije životne dobi, bolesnih i njihovih obitelji održava se u subotu, 11. svibnja u pastoralnom centru župe Uznesenja BDM na Belafuži u Zadru.
-
Četvrta godišnjica smrti pilota 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva natporučnika Marka Novkovića i učenika letača poručnika Luke Jagatića, koji su tragično stradali u nesreći pada aviona Zlin 242L, obilježena je u utorak 7. svibnja 2024. godine u Rakovcu i u Zadru.
-
Ciklus filmova Michaela Hanekea! Večeras u Kino Zoni pogledajte "Amour"
-
Svetkovina Gospe Loretske svečano se slavi u župi Gospe Loretske u Arbanasima u Zadru u petak, 10. svibnja.
Reci što misliš!