Događaji

in memoriam

Obilježena četvrta godišnjica smrti pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, natporučnika Novkovića i poručnika Jagatića

Obilježena četvrta godišnjica smrti pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, natporučnika Novkovića i poručnika Jagatića
morh

Četvrta godišnjica smrti pilota 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva natporučnika Marka Novkovića i učenika letača poručnika Luke Jagatića, koji su tragično stradali u nesreći pada aviona Zlin 242L, obilježena je u utorak 7. svibnja 2024. godine u Rakovcu i u Zadru.

Zajedno uz obitelji stradalih pilota, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na grobu poručniku Luki Jagatiću na groblju u Rakovcu i natporučniku Marku Novkoviću na Gradskom groblju u Zadru počast su odala izaslanstva 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i Središta za obuku.

Natporučnik Novković i poručnik Jagatić tragično su stradali u nesreći pada vojnog školskog aviona Zlin 242L kod Biljana Donjih u Zadarskoj županiji, 7. svibnja 2020. godine. Bili su zaljubljenici u letenje koji su svoje težnje, motive i znanje usmjerili prema svladavanju pilotskih vještina. Oni su svojim pristupom svjedočili kako biti pilot nije zanimanje nego častan poziv.

Natporučnik Marko Novković bio je pilot Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i član akro grupe Krila Oluje. Radio je kao nastavnik letenja i demo pilot na avionu Pilatus PC-9M u 392. Eskadrili aviona, 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Za svoj rad pohvaljivan je i ocjenjivan najboljim ocjenama.

Poručnik Luka Jagatić bio je kandidat 7. naraštaja kandidata za vojne pilote iz sustava. Nakon uspješno završenog selekcijskog letenja započeo je temeljno letenje na avionu Zlin 242L. Tijekom svojeg školovanja na avionu Zlin 242L ukupno je ostvario oko 25 sati naleta. Završio je studij vojnog inženjerstva na Hrvatskom vojnom učilištu.


Reci što misliš!