Lifestyle

tko je odgovorniji?

Redoslijed rođenja u obitelji može oblikovati osobnost

Redoslijed rođenja u obitelji može oblikovati osobnost
Thinkstock

Istraživanje YouGov-a otkriva koliko često nagađanja o razlikama u karakteru prvorođenog i najmlađeg djeteta u obitelji imaju neku osnovu. Ukratko, pokazalo se točnim da najstarije dijete u obitelji osjeća veću odgovornost, dok najmlađe osjeća veću dozu opuštenosti i prostora za disanje.

Najznačajnija razlika je u osjećaju odgovornosti – većina (54 posto) prvorođenih kaže da su odgovorniji od svoje braće i sestara, u usporedbi s 31 posto onih koji su posljednji rođeni.

Mlađa braća i sestre, s druge strane, kažu da su zabavniji, ležerniji i opušteniji.

U određenoj mjeri, sama dob, a ne obiteljska dinamika, može biti odgovorna za različite karakteristike.

Starija djeca, koja su imala više vremena za životna iskustva, vjerojatnije će reći da su uspješnija od svoje braće i sestara.

Ali obiteljska dinamika nedvojbeno također ima utjecaja – roditeljska pozornost se brzo preusmjerava na novorođeno dijete, a prvorođeni će se možda morati naučiti brinuti sami za sebe.

Stoga je vjerojatnije da će se starija braća i sestre osjećati organiziranije i sposobnije upravljati vlastitim životom. Isto tako, veća je vjerojatnost da će se mlađa braća i sestre osjećati voljenijima od strane svojih roditelja.


Reci što misliš!