Lifestyle

savjetnik

Nakon nanošenja lokalnih gelova ruke treba obrisati, a ne ih prati vodom

Nakon nanošenja lokalnih gelova ruke treba obrisati, a ne ih prati vodom

Topikalni pripravci diklofenaka, poznatijeg po tržišnom nazivu Voltaren koristimo za liječenje upala kože, bolova u zglobovima i oteklina. Oni sadrže aktivni protuupalni sastojak koji lokalno djeluje na bol.

Nakon što gel ili kremu nanesemo na bolno mjesto, većina nas automatski nastavlja s pranjem ruku da bismo s njih uklonili ljepljive ostatke, no to omogućuje aktivnome sastojku da uđe u kanalizaciju.

Njemačko ministarstvo okoliša upozorava da bi to moglo predstavljati problem s obzirom na to da postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda ne mogu ukloniti diklofenak iz kanalizacijskog sustava, što znači da ostaci lijeka mogu završiti u prirodi, a ondje predstavljaju opasnost za životinje i biljke.

Njemački stručnjaci savjetuju da, nakon korištenja gela, kreme ili masti koja sadrži diklofenak, radije obrišete sve ostatke papirnatim ručnikom, a tek potom operete ruke. 

Istodobno bi trebalo povesti računa o tomu da papirnati ručnik ne bacate u WC školjku jer bi to poništilo svrhu ovog poteza. 

Stručnjaci za zaštitu okoliša savjetuju da ga, umjesto toga bacite u kantu za otpad.

Preporučuju i da tube i staklene bočice s diklofenakom ne praznite u umivaonik ni u WC školjku, već i njih odložite u za to predviđene kante postavljene u ljekarnama. 


Reci što misliš!