Lifestyle

recept

Chutney umak: Što je, kako se pravi i jede ova delicija

Chutney umak: Što je, kako se pravi i jede ova delicija

Chutney umak je umak koji se radi od voća ili povrća uz dodatak šećera, octa i začina. Postoji mnogo mogućnosti, pa će i svaki chutney umak imati drugačiji okus.

Chutney umak je umak koji se najčešće koristi u Indiji, ali i u Engleskoj, te nešto manje u ostatku svijeta. Poseban je po svojem okusu koji je slatko-kiseli, jednostavno se može napraviti, a paše uz različite vrste hrane. Jednako tako, postoji i mnogo različitih varijanti izrade ovog umaka.

Što je chutney umak?

Chutney umak je slatko-kiselo-slani umak, a sličan je šalši ili ajvaru. Može se pripremiti od raznih kombinacije voća ili povrća, octa, šećera i začina. Ovisno o samim sastojcima, ovaj umak sadrži vitamine i minerale te je prirodni antioksidans, a ima dobar utjecaj i na probavu.

Kako se radi chutney umak?

Najčešće se za bazu koristi voće kao što su jabuke, breskve, mango, kruške, brusnice, ili rabarbara, te se dodaje šećer kao što je smeđi šećer. U engleskoj varijanti chutney umaka dodaje se i jabučni ocat kako bi umak mogao dulje trajati, odnosno kako bi se mogao konzumirati dulje vremena. U indijskoj se varijanti može koristiti kiseli krastavac umjesto jabuka, kao i ulje gorušice koje daje kiselost i dugotrajnost. Kako bi umak dobio na okusu, mogu se dodati razni začini, ulje sezama ili kikirikija, ali i sol, češnjak, klinčić, kardamom, đumbir, luk, korijander, chilli ili kumin. Ovaj umak ne sadrži gluten, a može se poslužiti s različitim jelima

Kako se jede chutney umak?

Chutney umak se može jesti sa slanim ili slatkim jelima. U Indiji se chutney poslužuje kao dodatak gotovo svemu. Tako se može pronaći na tanjuru uz basmati rižu, uz kruh naan, uz povrće, ali i kao umak koji se dodaje u curryjem začinjena jela. U Engleskoj i u ostatku svijeta se chutney može jesti s mesom i gotovo svim drugim namirnicama, pri čemu služi kao ketchup. Chutney kojemu je glavni sastojak jabuka, može se konzumirati s kremastim sirevima kao što su kozji sir ili Brie. Samo kombiniranje chutney umaka s hranom ovisi o glavnim sastojcima chutney umaka.

Kako se radi chutney umak?

Postoji više vrsta ovog umaka, ovisno o njegovim sastojcima, a mi vam donosimo dva vrlo jednostavna recepta.

1. Klasični chutney umak s jabukama

Za ovaj umak potrebno je:

  • · kilogram i pol skuhanih jabuka bez kore, narezanih na kockice
  • · 750 grama muscovado šećera
  • · 500 gr grožđica
  • · 2 sitno nasjeckana luka
  • · 2 žlice sjemenki gorušice
  • · 2 žlice mljevenog đumbira
  • · 1 žlica soli
  • · 700 ml jabučnog octa

Priprema:

Sastojke je potrebno pomiješati u velikom loncu te potom pustiti da sve zakuha na srednje jakoj vatri. Nakon toga se pirja bez poklopca s čestim miješanjem oko 40 minuta, odnosno dok tekućina ne ispari, a smjesa ne postane gusta i kašasta. Idući korak je micanje zdjele s vatre i hlađenje. Kada se ohladi, umak se stavlja u sterilizirane i suhe staklenke te se zatvori.

2. Chutney umak s rajčicom

Potrebno je:

  • · 500 gr sitno narezanog crvenog luka
  • · 1 kilogram narezane rajčice
  • · 4 režnja sitno nasjeckanog češnjaka
  • · po želji nasjeckana chilli papričica
  • · malo nasjeckanog đumbira
  • · 250 gr smeđeg šećera
  • · 150 ml vinskog octa
  • · 5 sjemenki kardamoma
  • · pola žličice mljevene crvene paprike

Priprema:

Priprema je vrlo slična kao i kod prethodnog umaka. Svi sastojci se stave u veliki, težak lonac te se kuhaju uz stalno miješanje. Nakon toga se sve kuha još sat vremena, nakon čega se pusti da umak prokuha, sve dok ne dobije tamnu boju i ne postane sjajan, teksture slične pekmezu. Ovdje se umak uklanja s vatre, malo prohladi te se stavlja u sterilizirane staklenke. U hladnjaku se može čuvati oko šest tjedana.

Chutney umak se može kupiti i u raznim trgovinama i supermarketima, a cijena se kreće ovisno o veličini staklenke te o sastojcima od kojih je napravljen.

Chutney umak je umak koji se radi od voća ili povrća uz dodatak šećera, octa i začina. Postoji mnogo mogućnosti, pa će i svaki chutney umak imati drugačiji okus. Važno je dobro prokuhati sastojke i staviti ih u sterilizirane staklenke. Ovaj umak se može jesti uz brojna jela, a odlično paše uz namirnice specifične za indijsku kuhinju.


Reci što misliš!