Lifestyle

organizacija je sve

Svi trikovi za organizaciju make upa na jednome mjestu

Svi trikovi za organizaciju make upa na jednome mjestu
Ilustracija

Sada iskreno: postoji li išta bolje (osim koktela u petak navečer ili eventualno mira u svijetu) od savršenog reda u gomili šminke koju ste kupili ono ljeto kada ste si zacrtali da ćete započeti karijeru beauty blogerice?

Vjerojatno ne, osobito ako pripadate onoj skupini (dobro nam došli) koja već dva mjeseca gleda u svoju prljavu i suhu make up spužvicu s mišlju: “Sutra ću.” Ne osuđujemo vas, samo mislimo na vaše mentalno zdravlje te činjenicu da upravo dovođenje stvari u red utječe na dobro raspoloženje. Štoviše, dobra je organizacija ključni dio brige o sebi te smo upravo zato zaronili u gomile savjeta kako bismo za vas iskopali one najkorisnije te zajedno s vama ostvarili prijeko potreban zen

1. korak: Službeno proglasite veliko čišćenje

Započnite provjeravanjem rokova na bočicama

Na našu veliku žalost, i make up ima rok trajanja, a kad on istekne, gubi se učinak aktivnih sastojaka i konzervansa”, kaže kozmetički kemičar Ron Robinson. Drugim riječima, vaš make up više neće biti jednako kvalitetan, a uz to riskirate brojne iritacije kože, odnosno infekcije.

Ako na nekom proiz­vodu ne možete pronaći datum, provjerite povijest narudžbi ili se pokušajte prisjetiti kada ste ga kupili. “Općenito, sve što nanosite blizu očiju trebali biste baciti u roku od tri do šest mjeseci, a sve proizvode za usne nakon godinu dana”, objašnjava Robinson.

Tekući i kremasti proizvodi za lice (poput pudera i rumenila) trajat će do godinu dana nakon otvaranja, a suhe proizvode možemo koristiti i do 18 mjeseci.

Izbacite sve što izgleda ili miriše čudno

Čak i ako datum na bočici pokazuje drugačije, zbog izlaganja zraku i prljavštini neki bi se proizvodi mogli pokvariti i prije očekivanog roka. Zato, ako primijetite da se boja pudera promijenila ili vam se tekstura čini drugačija nego prije, smjesta se riješite tog proizvoda.

Slično vrijedi i za omiljene kistove i spužvice. “Znak da su kistovi spremni za zamjenu obično je znatan gubitak dlačica ili činjenica da im se oblik ne vraća u prvotno stanje nakon pranja”, kaže Marc Reagan, direktor edukacije i evenata brenda Hourglass Cosmetics.

Riješite se proizvoda koje nikada nećete iskoristiti

Što je s onim kričavo ljubičastim ružem koji ste dobili u besplatnom paketu 2017. godine? A onom divovskom paletom koju ste “morali” imati, a još je niste ni otvorili? Nemojte nas mrziti, ali baš kao i ona šljokičasta jaknica u vašem ormaru koja od 2015. nije vidjela svjetlo dana, taj je make up osuđen na doživotni zatvor u vašim ladicama. “Ali što ako mi jednog dana ipak bude trebala?” Pa, upravo je taj mentalitet jednosmjerna karta za Neredgrad, a sada je i službeno kucnuo čas da si to priznate. Ne brinite se, nitko nije rekao da sva ta šminka mora završiti u smeću. Štoviše, izdvojite proizvode koji su dobri, ali jednostavno nisu za vas i poklonite ih frendici, sestri ili mami, osobi za koju znate da će ih rado koristiti.

Možda će vam zvučati čudno, ali vrijeme je da sami sebe podsjetnikom u kalendaru potaknete na čišćenje make upa svakih šest mjeseci”, kaže Helen Phillips, Sephora Collection national make up artist. U prijevodu - izvadite sve, očistite ili jednostavno bacite.

2. korak: Operite i dezinficirajte sve što je ostalo

Nakon proživljene 2020. znamo da znate što znači dezinficirati. I baš kao što ste se naviknuli dezinficirati sve kvake, zašto ne biste to učinili i s proizvodima koje stavljate na lice? Naime, čak 90 posto predmeta u prosječnoj kozmetičkoj torbici sadrži bakterije kao što su stafilokok ili E. coli. Stvarno je krajnje vrijeme da se bacimo na čišćenje...

...vaših alata

Ako vas itko pita, kistove i spužvice za make up u pravilu bi trebalo čistiti nakon svakog korištenja. Neslužbeno, nitko za to nema vremena. “Između korištenja pošpricajte svoje kistove 70-postotnim alkoholom”, savjetuje Phillips. Ipak, jednom mjesečno izdvojite vrijeme za dubinsko čišćenje toplom vodom i šamponom za pranje kistova ili nježnim, baby šamponom. Ako preferirate spužvice, koje su svojevrsno gnijezdo bakterija, perite ih najmanje jednom svaka dva tjedna koristeći kvalitetan šampon, poput Real Techniques gela za čišćenje kistova i spužvica (84,40 kn, notino.hr), te ih pustite da se dobro osuše prije sljedećeg korištenja.

vaših proizvoda

Započnimo onima za oči (jer nitko ne voli ječmenac). Olovke za oči trebate šiljiti najmanje jednom tjedno kako biste uklonili gornji sloj. Zatim ih slobodno pošpricajte alkoholom u spreju. Nažalost, ne postoji način za čišćenje ruževa i korektora a da pritom ne napravite nered, stoga i njih pošpricajte alkoholom. Ako vam je ruž pao na pod ili ste uvjereni da ste ga kontaminirali na neki drugi način (primjerice posudivši ga cimerici), nožem uklonite gornji dio. Pakiranja u kojima se šminka nalazi također očistite vlažnom maramicom za dezinfekciju.

3. korak: Pronađite sustav koji će vama najbolje funkcionirati

Ako uživate u minimalizmu:

Riješite se stare plastične vrećice u kojoj držite šminku i umjesto nje izaberite kožnu torbicu koja će je štititi, a cijela će kolekcija istodobno biti    uredna i pregledna. Kako biste se pobrinuli da sve ostane čisto i dezinficirano, make up proizvode odvojite od spužvica i alata. Osim toga, pobrinite se da nosite isključivo one proizvode koje koristite svakodnevno. Ostatak premjestite u poseban odjeljak ili torbicu kako biste izbjegli ponovno nakupljanje nereda i prljavštine.

Ako još nisu proizveli dovoljno veliku torbicu za vašu kolekciju:

Prije svega, nemojte trošiti novac na goleme plastične kutije koje savršeno ispunjavaju ulogu crne rupe za vaš omiljeni make up. Umjesto toga, nabavite prozirne organizatore za ladice u kojima ćete lako prepoznati sve tražene proizvode. Ako ste doista odlučni srediti osobni make up kutak, pobrinite se da ladice budu dovoljno visoke tako da puderi u njima mogu stajati okomito, ali i dovoljno široke da u njih možete složiti sve palete, kutijice i kompaktne pudere.

Također, ako vam je dosta traženja proizvoda u moru olovaka za oči, obrve i usne, svaku ladicu rezervirajte za određenu namjenu: ruževe, sjajila i olovke za usne složite u jednu, druga neka bude za proizvode za oči itd.

Ako i dalje ustrajete na influencerskoj karijeri:

Pretpostavit ćemo da vaša make up kolekcija sadrži dovoljno proizvoda za otvaranje omanjeg dućana. Nemojte nas pogrešno shvatiti, zavidni smo! Savjetujemo vam da se okrenete Pinterestu i počnete uređivati vlastiti make up kutak. Vizualno privlačne stvari, poput limitiranih izdanja paleta ili lijepih kistova, stavite na vidljivo mjesto (tko kaže da šminka ne može poslužiti u dekorativne svrhe?) zajedno s mirisnim svijećama, vazama i ostalim detaljima koji će vaš kutak učiniti pravom oazom na Instagramu. Ostale proizvode (poput olovaka za oči koje ste kupili i prije nego što ste imali četveroznamenkasti broj pratitelja) sakrijte na nevidljivo, ali praktično mjesto na donjim policama, a one koje koristite    svakodnevno uredno organizirajte na najdostupnijim mjestima.

Gornja polica rezervirana je za sve one proizvode koje još niste stigli isprobati, ali definitivno namjeravate, kao i one koji čekaju sljedeću sezonu. Isto pravilo vrijedi i za proizvode kojih imate previše: “Ne treba vam 50 crnih olovaka za oči”, kaže Phillips. “Imajte pri ruci one koje koristite svaki dan. Ostale označite i odložite na sigurno i čisto mjesto.”

3 zlatna pravila organizacije make upa:

1 Šminka ne voli sunčevu svjetlost

Iako obožavamo hvatati sunčeve zrake za onaj savršen selfie, izravno izlaganje suncu rezultirat će gubitkom boje i topljenjem kremastih proizvoda, što ubrzava kvarenje.

Kupaonica je vaš neprijatelj

Možda se čini logičnim mjestom za odlaganje, ali najvlažnija prostorija u vašem domu kao stvorena je za razvoj bakterija i gljivica, zbog čega ćete se s omiljenim proizvodima pozdraviti puno brže nego što ste planirali.

Čepove i poklopce dobro zatvarajte

Ne samo da biste sprije­čili curenje nego i kako biste maksimalno ograničili izlaganje proizvoda zraku”, objašnjava Reagan. Ovo pravilo vrijedi posebno za primere i BB kreme koji sadrže antioksidanse i druge sastojke za njegu kože.

 


Reci što misliš!