Lifestyle

#prehrana

Četiri najzdravije vrste hrane koje većina nedovoljno često konzumira

Četiri najzdravije vrste hrane koje većina nedovoljno često konzumira
Pixabay

Nutricioniskinja Melissa Meier svojim klijentima uvijek daje jednostavan savjet. Kaže da se ne treba koncentrirati na to koju ćete hranu izbaciti sa svog jelovnika, već na onu kojom ćete ga obogatiti.

"To će bolje poslužiti na duže staze i pomoći vam da razvijete zdraviji odnos s hranom", piše u kolumni za Body+Soul. 

Zato navodi četiri vrste hrane koje se smatraju najzdravijima na svijetu, a vjerojatno ih ne jedete dovoljno. 

Povrće

Tužna stvarnost je da samo sedam posto odraslih jede dovoljno povrća, podatak je koji iznosi Meier. Ako se pitate što je dovoljno, to je pet porcija za žene, a šest za muškarce. Jedna porcija jednaka je jednoj šalici sirovog povrća ili pola šalice kuhanog. Povrće je prepuno antioksidansa koji se bore protiv bolesti, osigurava vlakna koja vole crijeva i nude obilje esencijalnih vitamina i minerala.

Mahunarke

Grah, slanutak, grašak i leća premalo su zastupljeni na jelovnicima mnogih ljudi. Mahunarke sadržavaju vlakna, biljne proteine i ugljikohidrate s niskim glikemijskim indeksom. Meier smatra da mahunarke trebaju biti osnova svačije prehrane i potiče ljude da ih konzumiraju barem dva do tri puta tjedno. 

"Ne samo da su nutritivno impresivne, mahunarke mogu biti korisne u balansiranju šećera u krvi, pa čak i u smanjenju kolesterola. Osim toga, istraživanja su povezala konzumaciju dovoljno mahunarki sa smanjenim rizikom od srčanih bolesti, dijabetesa i nekih vrsta raka", kaže dijetetičarka.

Orašasti plodovi

30 grama, ili šaka, preporučena je količina orašastih plodova koju biste trebali konzumirati svaki dan, ali prosječni unos je nažalost samo pet grama. Ne samo da su orašasti plodovi bogati masnoćama koje su zdrave za srce, već i osiguravaju vlakna koja potiču zdravlje crijeva i biljne proteine koji suzbijaju glad. Istraživanja su povezala konzumaciju orašastih plodova s nizom zdravstvenih pogodnosti, uključujući smanjeni rizik od bolesti poput dijabetesa i određenih vrsta raka.

Cjelovite žitarice

Cjelovite žitarice poput zobi, integralnog brašna i kvinoje sadrže sva tri sloja žitarica. S vanjske strane nalaze se mekinje u kojima su vlakna, klica u jezgri je bogata mikronutrijentima, a u unutrašnjosti žitarice je škrobni endosperm. Rafinirane žitarice poput bijelog kruha i riže, s druge strane, sadrže samo škrobni endosperm pa nude manje mikronutrijenata. Postoje znanstveni dokazi koji pokazuju da jedenje dovoljno cjelovitih žitarica može pridonijeti cjelokupnom zdravlju.

"Zapravo, istraživanja su povezala konzumaciju cjelovitih žitarica sa smanjenim rizikom od srčanih bolesti, dijabetesa, pa čak i određenih vrsta raka", zaključila je Meier.


Reci što misliš!