Lifestyle

#zdravlje

Stavljanje taloga od kave na ranu, dobar način zaustavljanja krvarenja ili obična bapska priča?

Stavljanje taloga od kave na ranu, dobar način zaustavljanja krvarenja ili obična bapska priča?
Shutterstock

Američki liječnik je otkrio zanimljivu metodu zaustavljanja krvarenja kojoj je posvjedočio za vrijeme svoje službe. Objasnio je i s medicinske strane efikasnost takve metode.

Posjekotine su vrlo čest razlog posjeta hitnoj pomoći

Jedan od glavnih razloga zbog kojeg Amerikanci završavaju na hitnoj je procjena i liječenje posjekotine. Zapravo, osobe s posjekotinama čine otprilike 8% svih posjetitelja hitne pomoći; to je 9 milijuna posjekotina koje se liječe godišnje u SAD-u. Krvarenje iz rane može biti posebno traumatično iskustvo za ljude koji ne uspiju kontrolirati krvarenje kod kuće pritiskom ili stavljanjem zavoja. Dodatni problem je taj što milijuni Amerikanaca redovito uzimaju lijekove za razrjeđivanje krvi kako bi spriječili moždani udar ili liječili krvni ugrušak. Ovi učinci razrjeđivanja krvi ne mogu se lako poništiti i pacijenti s naizgled bezazlenom ozljedom mogli bi trebati visoku razinu skrbi na hitnoj.

Postoje različiti eksperimenti kod zaustavljanja krvarenja

"Nije iznenađenje da su moji pacijenti ponekad eksperimentirali s raznim kućnim metodama za kontrolu krvarenja prije nego što su odlučili doći na hitnu. Jedna od najzanimljivijih koje sam vidio je trpanje taloga od kave u ranu koja krvari", tumači dr. Daignault.

Pacijent nije mogao objasniti zašto je mislio da će to djelovati, osim što je čuo od nekih članova obitelji da bi tako nešto moglo upaliti. "Kad je stigao na hitnu, njegovo krvarenje je prestalo", kaže dr. Daignault.  Znanstvene studije ili klinička ispitivanja koja istražuju dobrobit korištenja taloga od kave za kontrolu krvarenja su ograničena. "U usporedbi s drugim medicinskim mitovima i kućnim lijekovima, ni ja nisam mogao pronaći značajan kulturni ili povijesni naputak za ovakvu praksu, ali se čini da se talog kave koristi za zacjeljivanje rana u područjima jugoistočne Azije kao lokalna praksa.

Zašto uopće ideja da talog od kave pomaže u zaustavljanju krvarenja?

Kofein u kavi je poznati vazokonstriktor, što znači da ima svojstvo koje djeluje tako da smanjuje protok krvi. "U hitnoj ubrizgavamo moćni vazokonstriktor epinefrin zajedno s lokalnim anestetikom lidokainom za kontrolu krvarenja. Jedno istraživanje koje sam otkrio pokazalo je smanjenje protoka krvi do vrhova prstiju onih koji su pili kavu. No, nejasno je bi li kofein u lokalno apliciranom talogu od kave imao isti vazokonstriktorski učinak", kaže dr. Daignault.

Ako postoji nekakav efekt, sve ukazuje na to da je samo mehanički

Vjerojatnije je da se kontrola krvarenja postiže trpanjem taloga kave izravno u ranu, što djeluje mehanički na usporavanje krvarenja. To je slično onome što se savjetuje ljudima da rade kod kuće i što bi liječnici radili na hitnoj: izravni čvrsti pritisak sterilnom gazom 15 minuta. Također je moguće da talog kave apsorbira dio krvi i daje dojam da je krvarenje pod kontrolom.

Struka ne preporučuje ovu metodu

Dakle, trebate li natrpati ranu koja krvari kavom? "Osobno ne bih preporučio stavljanje taloga kave ili drugih nesterilnih tvari u ranu", naglašava dr. Daignault.

"Primarni cilj je ispiranje pod visokim pritiskom za uklanjanje prljavštine i drugih stranih tijela kako bi se mogućnost infekcije svela na najmanju mjeru, nakon čega slijedi izravni čvrsti pritisak u trajanju od 15 minuta. Za manje posjekotine i rane to bi trebalo biti dovoljno. Nakon što se krvarenje zaustavi, pregledajte ranu. Ako je površinska, stavite antibiotsku kremu preko posjekotine i pričvrstite je zavojem", objasnio je dr. Daignault.