Lifestyle

#zdravlje

Sedam prednosti redovitog ispijanja kave

Sedam prednosti redovitog ispijanja kave

Ispijanje kave neizostavan je ritual za mnoge ljubitelje, a studije su pokazale da od ovog kofeinskog napitka možemo izvući koristi za zdravlje i cjelokupnu dobrobit.

Ovo je sedam razloga zbog kojih biste trebali kavu nastaviti ili početi (umjereno) ispijati.

Može biti povezana s povećanjem mentalnih funkcija

Vjerojatno imate osjećaj da se možete bolje koncentrirati kad popijete prvu kavu. Poznato je da kofein poboljšava kognitivne funkcije, a osobito povećava budnost. Jedna studija pokazala je da je optimalni dnevni unos za povećanje mentalnih i tjelesnih performansi, bez izazivanja dehidracije ili utjecaja na obrasce spavanja, 3 do 4 šalice kuhane kave. Naravno, te količine variraju jer četiri šalice kave ipak mogu utjecati na san nekih ljudi.

Poboljšava tjelesne performanse

Taj osjećaj živahnosti koji vas preplavi kad popijete kavu posljedica je adrenalina, koji vaše tijelo priprema za napor. Zato kofein može poboljšati vaše kondicijske performanse. Analiza 40 istraživačkih radova otkrila je povećanje kondicije u prosjeku za 12.3 posto.

Može vas učiniti sretnijima

Taj užitak prve jutarnje šalice vjerojatno je privremen, ali redovita konzumacija kave mogla bi vas dugoročno učiniti sretnijima. Studija iz SAD-a pokazala je da je za žene koje su pile dvije ili više šalica dnevno 20 posto manja vjerojatnost da će postati depresivne. 

Izvor je hranjivih tvari

Kava sadrži brojne hranjive tvari, uključujući vitamine B2 (riboflavin) i B5 (pantotenska kiselina), koji pomažu u proizvodnji energije. Osim toga, jedno norveško istraživanje pokazalo je da je kava najveći izvor antioksidansa u zapadnjačkoj prehrani. Antioksidansi pomažu neutralizirati štetne slobodne radikale.

Može čak zaštititi i vašu jetru

Istraživanje pacijenata koji su razvili cirozu jetre, stanje uzrokovano dugotrajnom bolešću jetre, pokazalo je da su ljudi koji su pili četiri ili više šalica kave dnevno imali do 80 posto manji rizik od razvoja bolesti. Sam kofein nije bio odgovoran za učinak, ali ista povezanost nije pronađena za osobe koje piju čaj.

Neka su istraživanja pokazala da smanjuje rizik od određenih vrsta raka

Kava također može zaštititi jetru od raka, a jedan istraživački rad iz Japana pokazao je 40 posto manji rizik od bolesti. U međuvremenu je američko istraživanje koje je uspoređivalo pijenje čaja i kave pokazalo da su oni koji su konzumirali četiri do pet šalica kave dnevno imali 15 posto manji rizik od razvoja raka debelog crijeva.

U nekim slučajevima može zaštititi od Alzheimerove bolesti

Brojni istraživački radovi, uključujući studiju iz 2004., otkrili su da je unos kofeina povezan s manjim rizikom od Alzheimerove bolesti do 65 posto.

​​​​​