Lifestyle

#ljubimci

Deset pasmina čiji se miris neće osjetiti u vašem stanu

Deset pasmina čiji se miris neće osjetiti u vašem stanu
Bojan Bogdanić

Svi psi imaju miris, ali određenim pasminama se osjeti manje nego ostalima. Glavni veterinar Američkog kinološkog kluba dr. Jerry Klein kaže da su određene pasmine "smrdljivije" zbog veće proizvodnje ulja. Prema njegovim riječima, ove pasmine proizvode više ulja zbog funkcije za koju su uzgojene.

"Na primjer, retriveri trebaju glatko i vodootporno krzno zbog plivanja", pojašnjava.

Također, dr. Klein uočio je da psi s dužom dlakom ponekad mogu zadržati miris urina pa treba pripaziti da se dobro njeguju. Uz to, savjetuju da svakog psa s prejakim mirisom pregleda veterinar jer miris može biti posljedica temeljnih stanja.

"Problemi s kožom, upale uha, loši zubi, gljivične infekcija i druga stanja mogu pridonijeti lošem mirisu", tvrdi.

Ipak, postoji 10 pasmina pasa koje nemaju snažan miris. Evo koje su to.

Kovrčavi bišon

Ovo je hipoalergena pasmina koja se ne linja puno i nema jak miris. Njihovo baršunasto krzno zahtijeva redovito održavanje uz dobro četkanje barem dva do tri puta tjedno.

Basenji

Basenji je pasmina koju je lako održavati. Smatraju se najčišćim psima i poznati su po manirima zbog kojih nalikuju na mačke - pametni su, neovisni i pomalo rezervirani. Imaju malo ili nimalo tjelesnog mirisa, ali se linjaju.

Čivava

Čivava zahtijeva nešto više njege, odnosno četkanja, ali uglavnom je pasmina bez mirisa. Više se linja tijekom proljeća i jeseni.

Jazavčar

Živahni i veseli jazavčar spada u pasmine koje imaju slabiji miris, ali možda nisu najbolji izbor za alergičare. 

Havanezer

Ova pasmina potječe s Kube, nema miris i vrlo je prijateljski nastrojena. Inteligentna je i otvorenog te velikog srca. Malo se linja i ima dvoslojnu svilenkastu dlaku koju je potrebno svakodnevno četkati. 

Maltezer

Ovaj slatki psić idealan je za suživot s ljudima u malom stanu. Nema puno mirisa, malen je i slabo se linja. Njegova bijela dlaka zahtijeva svakodnevno četkanje, a nokti brzo rastu pa ih treba redovito podrezivati.

Patuljasti kontinentalni španijel 

Ovo je hipoalergena pasmina koja zahtijeva malo održavanja. Ima dugu, svilenkastu dlaku bez mirisa. 

Šnaucer

Šnauceri također nemaju miris i pogodni su za osobe koje pate od alergija i reagiraju na dlaku kućnih ljubimaca. Potrebno im je redovito dotjerivanje kako bi održali svoju dvostruku dlaku u dobrom stanju. Po prirodi se malo linjaju. 

Mali engleski hrt

Nježni i elegantni mali engleski hrt pasmina je srednje veličine. Rijetko laje, a njegova kratka i uglađena dlaka zahtijeva malo održavanja. Praktički nema miris.

Jorkširski terijer

Ovo je još jedna mala pasmina velike osobnosti. Nema miris, a dlaka mu je slična ljudskoj kosi. Potrebno ih je svakodnevno četkati.

​​​

Reci što misliš!