Lifestyle

#prehrana

Donosimo vam odgovor na vječno pitanje, smijete li zamrzavati kuhanu rižu

Donosimo vam odgovor na vječno pitanje, smijete li zamrzavati kuhanu rižu

Riža je pristupačna i svestrana namirnica u svakoj kuhinji. Ovisno o vrsti, riža može tijelu priuštiti mnoge hranjive tvari, kao što su vitamin B i magnezij, kao i vlakna i antioksidansi. Možete ju jesti kao dio bilo kojeg obroka, od doručka do večere, pa čak i za desert, piše The Healthy.

Izgleda kao da je jedini problem riže vrijeme kuhanja. Ponekad 20-ak minuta djeluje kao predug period kad želite brz obrok.

Možete li zamrznuti kuhanu rižu?

Kratak odgovor je "da", iako treba imati na umu neke stvari kako biste bili sigurni da je riža sigurna za jelo. Rok trajanja kuhane riže praktički je isti za sve sorte, bilo da je bijela, smeđa, crna, crvena, žuta ili neka druga. Nakon što je kuhana, rižu možete sigurno čuvati u hladnjaku tri do četiri dana bez gubitka okusa, teksture ili kvalitete. Međutim, držanje u zamrzivaču produljuje rok trajanja kuhane riže, dajući vam oko dva mjeseca da je iskoristite.

Riža je jedna od namirnica koje je najlakše napraviti u velikim količinama. Zatim, kad imate naporan dan ili zaboravite obaviti kupovinu za večeru, uz neki brzi dodatak obrok je gotov. Možete zamrznuti bilo koju vrstu kuhane riže, kao što je tradicionalna bijela riža, jasmin riža, smeđa riža od cjelovitog zrna, ili bilo koju kombinaciju riže i žitarica, kao što su riža i kvinoja. Međutim, neki stručnjaci su otkrili da se određene vrste riže, kao što su arborio riža i sushi riža, najbolje smrzavaju. Možete čak zamrznuti rižu pomiješanu s drugim sastojcima, kao što su meso ili povrće, za superjednostavne obroke u zamrzivaču tijekom tjedna.

Kako najbolje zamrznuti rižu

Kad imate više riže, potrebno ju je staviti u zamrzivač što je prije moguće. Kuhanu rižu trebate odmah zamrznuti jer riža sadrži potencijalno štetne bakterije koje stvaraju spore zvane Bacillus cereus. Kuhanje riže ubija bakterije, ali spore ostaju, a bakterije se mogu regenerirati ako se riža ostavi vani ili unutar hladnjaka dulje vrijeme. Ove spore bakterija mogu dovesti do trovanja hranom.

Jednostavni koraci za spremanje kuhane riže u zamrzivač:

  • Za početak, rasporedite kuhanu rižu u ravnomjernom sloju na lim za pečenje.
  • Stavite lim za pečenje u hladnjak i ostavite da se riža potpuno ohladi.
  • Ohlađenu rižu rasporedite u vrećice za zamrzavanje. Kako biste uštedjeli prostor, vrećice riže možete malo spljoštiti, što će olakšati njihovo slaganje.
  • Označite svaku vrećicu datumom, količinom riže i vrstom riže, ako namjeravate zamrznuti različite vrste.
  • Ubacite vrećice u zamrzivač.