Lifestyle

#zdravlje

Tri neugodne nuspojave visokog kolesterola za osobe starije od 50 godina

Tri neugodne nuspojave visokog kolesterola za osobe starije od 50 godina
Pixabay

Tema visokog kolesterola postaje sve popularnija kako starimo, i to s dobrim razlogom. Ponekad možda ne shvaćamo koliko ozbiljan problem može biti visok kolesterol, pogotovo zato što može dovesti do brojnih ozbiljnih zdravstvenih problema.

Kolesterol je potreban tijelu za proizvodnju zdravih stanica. Ali previše kolesterola, koji može proizaći iz genetike ili nezdravog načina života, ima ozbiljne nuspojave. Autorica knjige The Sports Nutrition Playbook Amy Goodson otkrila je za Eat This koje su nuspojave visokog kolesterola nakon 50. godine i što možemo učiniti da to stanje promijenimo.

Plak se može nakupljati u arterijama

“S vremenom visoki kolesterol povećava nakupljanje plaka u arterijama, što može ograničiti protok krvi u mozak i srce, potencijalno dovesti do strašnih posljedica, poput srčanog i moždanog udara”, kaže Goodson.

American Heart Association ovo nakupljanje plaka naziva i aterosklerozom. Plak se može i odlomiti i zaglaviti u krvotoku, što je još jedan način blokiranja arterije. Ovaj rizik od začepljenja arterija temelj je za ostale nuspojave visokog kolesterola nakon 50.

Povećava se rizik od srčanog udara

Goodson ističe da ateroskleroza može dovesti do teških problema sa srcem i mozgom, ali, nažalost, nema uočljivih simptoma.

“Ako se komad plaka odlomi, može uzrokovati stvaranje krvnog ugruška, ograničavajući dotok krvi u srce. Srce tako zapravo ne dobiva potreban kisik i hranjive tvari. Ovo, nažalost, može dovesti do srčanog udara”, pojasnila je. 

Goodson također kaže da je važno biti svjestan simptoma srčanog udara i odmah potražiti hitnu medicinsku pomoć ako ih osjetite.

"Ovi simptomi uključuju stezanje, pritisak ili bol u prsima ili rukama, otežano disanje, tjeskobu, poteškoće s disanjem, vrtoglavicu i pretjerani umor", kaže Goodson.

Povećava se rizik od moždanog udara

Nažalost, nakupljanje plaka u vašim arterijama ne samo da ograničava dotok krvi u vaše srce već može ograničiti i protok krvi u vaš mozak.

"Ovo nakupljanje tijekom vremena može dovesti do moždanog udara", kaže Goodson. "Simptomi uključuju gubitak ravnoteže i koordinacije, iznenadnu vrtoglavicu, zbunjenost, nejasne riječi, utrnulost lica, ruke ili noge, osobito na jednoj strani tijela, ili zamagljen vid."

Ako osjetite bilo koji od ovih simptoma, odmah potražite hitnu medicinsku pomoć.

Kako sniziti kolesterol?

Prvo, počnite vježbati nekoliko dana u tjednu, ali prvo se o tome posavjetujte sa svojim liječnikom. Povećajte unos topivih vlakana koja se nalaze u zobenom brašnu, orašastim plodovima, sjemenkama te voću. Na koncu, pokušajte smršavjeti ako trebate jer gubitak težine može pomoći u snižavanju kolesterola i poboljšanju cjelokupnog zdravlja.

​​​

Reci što misliš!