Lifestyle

#trudnoća

Šest stvari koje nikada ne biste trebali reći osobama koje pokušavaju zatrudnjeti

Šest stvari koje nikada ne biste trebali reći osobama koje pokušavaju zatrudnjeti
@freepic.diller / Freepik

Iako je na izmaku, listopad je mjesec svjesnosti o gubitku trudnoće, obasjavajući svjetlo na to koliko je važno brinuti se o usamljenoj i ponekad tihoj zajednici - onima koji pokušavaju zatrudnjeti i onima koji su izgubili bebu.

Ova tiha zajednica mogla bi uključivati i neke vama bliske i drage ljude, a da vi to možda ni ne znate. Stoga je tu temu trebalo doživjeti s puno razumijevanja. Ovo su neke stvari koje ne bi trebalo govoriti ljudima koji se bore s umjetnim ili potpomognutim oplodnjama i svim drugim metodama i poteškoćama vezanima za pokušaje začeća.

"Samo se opusti, dogodit će se kad je suđeno da se dogodi"

Premda je ideja stresa i tjeskobe koji doprinose tome da tijelo ne može zatrudnjeti jasna i logična, to je potpuno suvišan prijedlog onima koji imaju zdravstvene probleme koji onemogućuju začeće.

"Teta moje prijateljice je radila IVF i odmah je upalilo, pa ćeš i ti uspjeti"

Osoba kojoj se obraćate nije u srodstvu, a još manje ima isto tijelo kao teta vaše prijateljice.

"Ako ne funkcionira prirodno, onda je to možda znak da vama djeca jednostavno nisu suđena"

Ovdje se radi o potpuno nepotrebnoj emocionalnoj i psihičkoj procjeni određenog para koji se bori s teškom situacijom. Ovakva izjava vrlo je štetna i potpuno nepotrebna.

"Ako nisi trudna, barem možeš piti"

Teško je objasniti koliko je ovo strašno, ali možemo pokušati. Strašno je. Dovoljno?

"Barem možeš zatrudnjeti, za razliku od nekih"

Neki ljudi pokušavaju ukazati na svjetlo na kraju tunela ili pokazati kako je nekome drugom gore. Da pokušavate začeti i doživljavate redom spontane pobačaje, koliko je to zbilja bolje od ičega? Nepotrebna izjava.

"Nitko nije imao toliko problema u moje vrijeme."

Sada nam je također dopušteno koristiti kondome i možemo glasati. Puno toga se promijenilo. Ne reći ništa nije loša opcija, ako ne znate sa sigurnošću kako biste pametno reagirali. Ipak, suosjećajno "nadam se da ćete ipak s vremenom uspjeti" ili "bit ćete jednog dana sjajni roditelji" sasvim je dovoljno i ljubazno za reći, piše Kidspot.