#prehrana
Četiri najzdravije vrste ribe i morskih plodova
Riba je puna hranjivih tvari koje pomažu vašem zdravlju. Najnovije prehrambene smjernice preporučuju jesti najmanje dvije do tri porcije tjedno.
"Većina nas još uvijek ne jede dovoljno ribe", kaže registrirana dijetetičarka i nutricionistica Bonnie Taub-Dix, kreatorica betterthandieting.com i autorica knjige Pročitajte prije nego što jedete: Od etikete do stola.
Ako želite uključiti više morskih plodova u svoju prehranu, budite sigurni da ste odabrali prave vrste.
Divlji losos
Dobit ćete kvalitetnu dozu vitamina D, selena koji podržava vaš metabolizam, omega-3 masnih kiselina koje su zdrave masti, a štite od srčanih bolesti i vitamin B12 koji je dobar za vaš mozak i tijelo.
Bakalar
Bakalar je bijela riba. Dobar je izvor vitamina B12, proteina, fosfora i niacina. "Može dobro podnijeti različite vrste dodataka i začina a da se ne raspadne", kaže Taub-Dix.
"Bakalar je poput praznog platna koje se dobro slaže s bilo kojim
umakom", dodaje.
Istraživači njegova svojstva koja pomažu mršavljenju pripisuju
velikoj količini visokokvalitetnih proteina bakalara i njegovim
aminokiselinama koje pomažu u regulaciji metabolizma.
Srdele
Svježe ili u konzervi, srdele su hranjive i jeftine. Na većini tržišta možete ih pronaći soljene, dimljene ili konzervirane.
"Ako ne odbacite kosti u srdelama, vaše će vam kosti biti zahvalne", kaže Taub-Dix. "Dobit ćete oko 40 posto preporučene dnevne vrijednosti kalcija po obroku. Budući da većina nas ne uzima dovoljno kalcija, srdele su izvrstan izbor za mnoge vrste prehrana, posebno one koje su prilagođene osobama koje ne mogu podnijeti mliječne proizvode", kaže ona.
Ova riba veličine jednog zalogaja također je prirodno bogata vitaminom D. Budući da su na dnu lanca ishrane, obično sadrže manje žive.
Kamenice
Ovi mali dragulji puni su cinka i mogu vam pomoći u kontroli težine: istraživanja pokazuju da ljudi s prekomjernom tjelesnom težinom obično imaju nižu razinu cinka u usporedbi s mršavim osobama. Također su bogate željezom i selenom – jedna porcija može sadržavati od 500 do 1000 miligrama omega-3 i više od 40 posto preporučenih dnevnih vrijednosti željeza, prema Nacionalnom institutu za zdravlje.
Vezane vijesti
-
Novo istraživanje Eurobarometra o potrošačkim navikama u pogledu ribarstva i akvakulture otkriva da ljudi u EU jedu morske plodove prilično redovito
-
Određene namirnice i prehrambene navike mogu oštetiti vaše zube. Najgore namirnice za zube su one koje su kisele i one koje se lijepe za zube. Namirnice lako mogu oštetiti zubnu caklinu, što može povećati rizik od infekcije, pa je izuzetno važno paziti što i kako jedete.
-
Hrvati godišnje pojedu svega 8,5 kilograma ribe, što je neznatno u usporedbi sa Španjolcima, Portugalcima ili Talijanima, koji pojedu čak 24,5 kilograma
-
Kad odrasteš, imaš slobodu jesti što želiš i kad poželiš. Ali važno je biti svjestan kako određena hrana utječe na naš organizam. Tijelo se s godinama mijenja i mršavljenje te očuvanje zdravlja postaje sve izazovnije.
Izdvojeno
-
Do nedjelje na kopnu sve više sunčanih razdoblja, osobito za vikend. Pritom je i dalje moguća magla i mraza, ali će danju biti toplije nego prošlih dana.
-
Ministar zdravstva Vili Beroš ustvrdio je u četvrtak da se četvrtog dana štrajka dijela zdravstvenih djelatnika nastavlja trend smanjivanja broja štrajkaša, te iznio podatak da ih danas aktivno štrajka 504, što je za 64 manje u odnosu na jučer.
-
U petak, 22. studenog u 19 sati u Galeriji Galženica otvoriti će se samostalna izložba kipara Mateja Vukovića.
-
U nedjelju, 10. studenog 2024. godine u 18,45 sati na dionici državne ceste broj 1, u mjestu Jošani došlo je do naleta na divljač, kada je 57-godišnjak iz Zadra upravljao osobnim automobilom.
Reci što misliš!