Lifestyle

#prehrana

Znate li sve blagodati redovitog pijenja soka od brusnice?

Znate li sve blagodati redovitog pijenja soka od brusnice?
Pixabay

Vitamini i minerali iz prirodnih proizvoda bolje se apsorbiraju u tijelu nego oni dobiveni od farmaceutskih pripravaka. Stoga svježe voće, povrće i bobice trebaju biti prisutni u svačijoj prehrani. Jedno od najvažnijih pića je sok od brusnice, koji može biti glavni izvor vitamina C i siguran diuretik.

Brusnica pripada skupini bobičastog voća koje uspijeva u hladnijim područjima Sjeverne Amerike i u sjevernoj Europi. Raste na pješčanim, suhim i tresetnim terenima gorskih područja, većinom crnogoričnih šuma. To je nizak zimzeleni grm koji cvate od svibnja do srpnja. Cvijet je bijel ili ružičast, a plod čine crvene kiselkaste bobice trpkog okusa koje se beru u jesen, od kraja kolovoza do listopada. 

Prednosti za trudnice

Sok od brusnice mogao bi pomoći u sprječavanju infekcija urinarnog trakta kod trudnica, koje se često javljaju od 6. do 24. tjedna trudnoće, pa Američko udruženje za trudnoću preporučuje da se pije u tu svrhu. 

Međutim, zaslađeni sok od brusnice bogat je šećerom, pa pijte nezaslađene sorte, ako možete podnijeti trpak okus. U trudnoći je uravnotežena prehrana ključna, pa ako pijete sok od brusnice, konzumirajte ga u ravnoteži s raznim drugim zdravim namirnicama.

Usprkos tome, trebali biste se posavjetovati sa svojim liječnikom prije nego što uzmete koncentrirane dodatke brusnice, kao i prije nego što pokušate liječiti infekciju ili bilo koje drugo zdravstveno stanje kod kuće.


Reci što misliš!