Lifestyle

#prehrana

Šest prehrambenih navika koje trebate izbjegavati prije treninga

Šest prehrambenih navika koje trebate izbjegavati prije treninga

Nikad vam ne bi palo na pamet da sat vremena prije trčanja maratona pojedete hamburger i pržene krumpiriće. Isto tako, postoje još neki obroci koje ćete vjerojatno poželjeti preskočiti prije treninga, ali neke prehrambene navike često su zanemarene i ljudi ih rade, čime zapravo čine veliku pogrešku.

Stručnjaci za prehranu za Eat This otkrili su koje to prehrambene navike trebamo izbjegavati prije treninga.

1. Jedenje bilo čega prije treninga

"Bilo koja hrana konzumirana 30 minuta prije početka treninga možda se neće potpuno probaviti. Ako u trbuhu ima još hrane, možda ćete iskusiti nadutost i nelagodu", kaže dijetetičar Ben Tzeel. 

Njegov je savjet da prije treninga jedete manje obroke i to maksimalno sat vremena prije kako bi se hrana koju ste pojeli imala vremena probaviti.

2. Konzumiranje isključivo proteina

Da, proteini jesu zdravi, ali nisu nešto što želite pojesti prije treninga, tvrdi dijetetičarka Zoe Schroeder.

"Izbjegavajte obroke koji se sastoje isključivo od proteina jer oni vam neće dati energije koliko ugljikohidrati. Proteini imaju drugačiju namjenu i nisu učinkoviti za dobivanje energije, ali mala količina ugljikohidrata pomoći će vam da vježbate dulje i jače", savjetuje.

3. Posjeta drive-in restoranu

Možda mislite da posjetom drive-in restoranu štedite vrijeme, ali takva mjesta uglavnom nude masnu i prženu hranu, koja nije preporučljiva prije treninga.

"Vrlo je teško probavljiva i može uzrokovati smetnje u probavnom sustavu", pojašnjava Kim Pierce, urednica časopisa The Outdoors Dietitian.

4. Jedenje hrane bogate vlaknima

Vlakna mogu potaknuti plinove, uzrokovati bol u trbuhu i druge probavne tegobe. Zato se mrkve, brokule, jabuka te drugog voća i povrća bogatog vlaknima treba kloniti prije treninga. Konzumiranje cjelovitih žitarica također može izazvati probleme u želucu. Iz istog razloga izbjegavajte naviku da prije treninga pojedete veliku salatu, kaže Schroeder.

5. Jedenje proteinske pločice

Iako ćete prije treninga htjeti konzumirati ugljikohidrate, to ne znači da to treba biti hrana bogata šećerom. Granola pločice i energetske pločice spadaju u namirnice koje ne biste trebali jesti prije treninga. 

"Držite se hrane koja je organska i ima malo šećera, poput banana ili zobenih pahuljica", kažu stručnjaci za prehranu. Šaka orašastih plodova ili pola avokada pojedenih barem pola sata prije treninga mogu vam dati energiju koja vam neće teško pasti.

6. Nepijenje dovoljno vode

Hidratacija je ključna za optimizaciju vašeg učinka. Prije treninga morate piti vodu. Preporuka je popiti do 600 mililitara vode dva do tri sata prije treninga, a ne više od 200 mililitara 30 minuta prije treninga.

​​​