Lifestyle

#odnosi

Istraživanje pokazalo da rad od kuće sa sobom nosi i (ne)očekivane probleme

Istraživanje pokazalo da rad od kuće sa sobom nosi i (ne)očekivane probleme
Slavko Midzor/PIXSELL

Pandemija je drastično promijenila definiciju radnog prostora za milijune zaposlenih majki i očeva. Za mnoge roditelje rad od kuće olakšava obavljanje kućanskih poslova i brigu o djeci, osobito u slučaju kad oba roditelja rade puno radno vrijeme.

Ipak, rad od kuće nije uvijek pozitivno iskustvo, tvrdi studija koju je provela tvrtka CraftJack.

Posljedice za fizičko zdravlje

U lipnju 2021. godine ispitano je 1520 Amerikanaca koji rade od kuće puno radno vrijeme. Prema rezultatima, takav rad uzrokovao je probleme sa zdravljem i bračnim odnosima. Po pitanju fizičkog zdravlja, gotovo 64 posto sudionika tvrdi da im je radno mjesto kod kuće znatno neudobnije od onog u uredu. Čak 81 posto sudionika doživjelo je fizičku boli ili nelagodu zbog uvjeta rada kod kuće, a 65 posto njih radi iz svog kreveta. 45 posto svih sudionika radi s kauča svakodnevno. 

Posljedice za obiteljske odnose

Dok bolovi u leđima lako postaju problematični, opterećenje koje rad od kuće uzrokuje u odnosu među bračnim partnerima je sasvim drugi problem. U mnogim slučajevima oba partnera rade od kuće i nedostatak prostora u većini domova znači da dijele radnu prostoriju. Gotovo 40 posto ispitanih reklo je da rade u istoj prostoriji kao bračni partner, a čak 69 posto priznalo je da ih partner ometa u radu. 59 posto ih se požalilo da im to uzrokuje napetosti u odnosu.

Rješenja problema

Dok rad od kuće djeluje kao idealno rješenje na prvi pogled, mnogi su shvatili da je to ipak kompliciranije nego što su zamišljali. Međutim, svi ti problemi mogu se riješiti. Prema Harvard Business Reviewu, parovi koji rade od kuće trebali bi razgovarati o svojim frustracijama čim se pojave i ne dozvoliti da se nakupljaju. Potrebno je i unaprijed dogovoriti i uskladiti rasporede da bi oboje bili uspješni u obavljanju poslovnih ciljeva.

Po pitanju zdravlja bilo bi dobro da pronađete način da stvorite sebi kvalitetno radno mjesto unutar svog doma, čak i ako je to samo maleni radni stol s udobnim stolcem u nekom kutu doma. Rad od kuće nije jednostavan kako ste možda zamišljali, ali nije ni potpuno negativan. Uz propisno radno mjesto i ispravan stav, možete uživati prednosti boravka sa svojom obitelji i uz malo dobre volje i organizacije izbjeći prepreke skladnim odnosima u obitelji.


Reci što misliš!