#prehrana
Znate li što trebate jesti kako biste poboljšali zdravlje crijeva?
Možda ste primijetili da u novije vrijeme sve više proizvođača ističe količinu vlakana na pakiranjima svojih prehrambenih proizvoda. To nije slučajno, a svakako nije loš ni štetan marketinški potez.
Nedavna istraživanja pokazala su da više od 70 posto našeg imunološkog sustava počiva na zdravlju probavnih organa. Može se reći da je briga za probavne organe briga za opće zdravlje organizma.
Kako vlakna pomažu zdravlju crijeva?
Poznato je da nam vlakna pomažu u probavi. Međutim, postoje brojni drugi benefiti, kao što je snižavanje razine kolesterola, smanjenje rizika od dijabetesa i pretilosti i održavanje tjelesne težine. Postoje dvije vrste vlakana, topljiva i netopljiva, a potrebne su nam obje. Topljive apsorbiraju vodu i struktura im tada postaje slična gelu, koji hrani dobre bakterije u našim crijevima. Također pomažu kod proljeva. Izvori topljivih vlakana su orašidi, sjemenke, grahorice, mahunarke i zob.
Netopljiva vlakna su neprobavljiva i prolaze kroz naše tijelo relativno nepromijenjena. Oni pridonose bržoj probavi i potiču čišćenje crijeva od toksina. Pomažu kod zatvora i uravnoteživanju metabolizama. Hrana bogata netopljivim vlaknima su cjelovite žitarice, voće i povrće.
Prebiotici i probiotici
Gotovo svi su čuli za probiotike, zdrave bakterije koje žive u našim crijevima i povezane su s velikim zdravstvenim prednostima. Važno je imati više zdravih nego nezdravih bakterija. Probiotici se nalaze u fermentiranoj hrani kao što je jogurt, kefir ili kombucha. Prebiotici su uglavnom sastavljeni od vlakana, pretežno topljivih. Bogate otpornim škrobom, dobar izvor prebiotika su zelene banane.
Koliko vlakana dnevno nam je potrebno?
Savjetuje se da žene konzumiraju 25 grama vlakana dnevno, a muškarci 38 grama. Nažalost, većina ljudi uzima oko pola preporučene dnevne količine. Unos vlakana može biti jednostavan jer je toliko ukusnih izvora, a na ovom popisu sigurno ćete pronaći neke koje ćete rado uvesti u redovitu prehranu: brokula, zob, bobičasto voće, mahunarke, kokice, kruške, avokado, prokulice, chia sjemenke, bademi, mladi grah, batat, ječam, artičoke i mango.
Vezane vijesti
-
Određene namirnice i prehrambene navike mogu oštetiti vaše zube. Najgore namirnice za zube su one koje su kisele i one koje se lijepe za zube. Namirnice lako mogu oštetiti zubnu caklinu, što može povećati rizik od infekcije, pa je izuzetno važno paziti što i kako jedete.
-
Kad odrasteš, imaš slobodu jesti što želiš i kad poželiš. Ali važno je biti svjestan kako određena hrana utječe na naš organizam. Tijelo se s godinama mijenja i mršavljenje te očuvanje zdravlja postaje sve izazovnije.
-
Vjerojatno ste čuli da ne treba skakati u more odmah nakon jela. Iako je vjerojatno u redu zaplivati odmah nakon obroka, možda bi bilo pametno pričekati barem 30 minuta da izbjegnete pojavu grčeva u mišićima.
-
Nitko ne želi čuti od svog liječnika da ima visoki kolesterol. Takva vijest može frustrirati, pogotovo ako je za vas novost i ne znate kako ga sniziti.
Izdvojeno
-
Festival cvijeća, u organizaciji Turističke zajednice općine Sv. Filip i Jakov, počeo je danas u Sv. Filipu i Jakovu.
-
Obavijesti iz Gradske knjižnice Zadar za tjedan od 29. travnja do 4. svibnja 2024. godine
-
Muzej antičkog stakla u Zadru ove godine slavi svoju jubilarnu 15. godišnjicu rada, jer je svoja vrata svečano otvorio 5. svibnja 2009. godine. Tim povodom priprema bogat i zanimljiv program uz otvorenje izložbe Helmi Remes i Slate Grove “Odjeci priča / Nadahnuće iz Finske”.
-
U sklopu svečanog otvaranja Dana masline ispred JK Uskok s početkom u 15 sati danas će biti dodjeljena priznanja i ovogodišnja priznanja laureatima koji su ih svojim radom i ponašanjem zaslužili.
Reci što misliš!