Lifestyle

#zdravlje

Znate li koliko vam vitamina D treba na dnevnoj bazi?

Znate li koliko vam vitamina D treba na dnevnoj bazi?
Shutterstock

Istina je - izlaganje suncu može vam osigurati količinu vitamina D koja vam je potrebna. Za razliku od drugih vitamina koje unosimo hranom, vitamin D se sintetizira u koži. To je ključni vitamin za apsorpciju kalcija u crijevima, pomaže u stvaranju i rastu kostiju, kao i razgradnji i nakupljanju koštanog tkiva.

Osim toga, vitamin D je čak povezan s vašim raspoloženjem i jačim imunološkim sustavom. Logično je da si postavimo pitanje koliko nam je vitamina D potrebno da bismo iskusili sve te prednosti i treba li redovito uzimati dodatke vitamina D. Autorica knjige The Sports Nutrition Playbook Amy Goodson kaže da si ljudi trebaju postaviti cilj da borave na suncu 15 do 20 minuta između 11 i 14 sati, kad je sunce najjače. To je dovoljno da si osiguraju dovoljno vitamina D.

Ali ako vam okolnosti ne dopuštaju izlaganje sunčevim zrakama, trebate težiti unosu 800 međunarodnih jedinica (IU) vitamina D dnevno iz hrane, što je ekvivalentno 20 mikrograma, dodaje Goodson.

"Velik dio stanovništva ime nedostatak ili nedovoljnu razinu vitamina D. Radimo u zatvorenom prostoru, to ovisi i o godišnjem dobu i mjestu na kojem živimo", pojasnila je.

Kako dobiti vitamin D iz hrane?

Postoji i hrana koju možemo konzumirati kako bismo osigurali svom tijelu vitamin D. Njime obiluje masna riba, uključujući losos, tunu i srdelu. Divlji losos obično ima veću količinu vitamina D od lososa iz uzgoja. Vitamin D naći ćete i u ulju jetre bakalara, kravljem mlijeku i gljivama. 

Što je s dodacima prehrani?

Iako brojni stručnjaci kažu da je vitamine i minerale važno unositi prirodno, u ovom slučaju iz hrane ili sunca, nekima može biti teško dobiti odgovarajuću količinu vitamina D na dnevnoj bazi. Odabir dodatka vitamina D koji ima najmanje 800 IU mogao bi biti dobar izbor za početak, a ako ste zabrinuti zbog nedostatka vitamina D koji svakodnevno unosite, važno je razgovarati i sa svojim liječnikom o odabiru dodatka koji će vam odgovarati. 


Reci što misliš!