Lifestyle

Riječi stručnjaka

Dva dodatka prehrani koja trebate konzumirati na dnevnoj bazi želite li ojačati imunitet i sačuvati zdravlje

Dva dodatka prehrani koja trebate konzumirati na dnevnoj bazi želite li ojačati imunitet i sačuvati zdravlje
Pixabay

„Većina proizvoda na tržištu koja se prodaju pod pojašnjenjem da „jačaju imunitet“ zapravo su beskorisni, no postoje dva dodatka prehrani koje biste svakako trebali uzimati i koji zaista pozitivno djeluju na naš imunosni sustav“.

Anthony Fauci američki liječnik i imunolog, jedan od najutjecajnijih imunologa na svijetu i dugogodišnji ravnatelj američkog Nacionalnog instituta za alergije i infektivne bolesti (NIAID) te budući Ravnatelj zdravstvenog savjeta novog američkog predsjednika Joea Bidena, što svakako potvrđuje njegovu stručnost i autoritet.

„Ako imate manjak vitamina D, puno ste podložniji infekcijama, pa ovaj vitamin zaista obavezan za uzimanje, a i ja ga redovno uzimam“, navodi Fauci u Instagram Live intervjuu koji je imao s glumicom Jennifer Garner i koji možete pogledati u videu:

Studija koju su objavili Meltzer i sur. potvrdila je povezanost između manjka vitamina D i povećanog rizika od zaraze koronavirusom. "Vitamin D je važan za rad imunološkog sustava, a suplementiranje vitamina D već su ranije pokazali da smanjuju rizik od virusnih infekcija dišnih putova", navodi autor ove studije.

Uz vitamin D, dr. Fauci u videu navodi i važnost vitamina C, kao „dobrog antioksidansa“, te savjetuje svakodnevno uzimanje 1-2 grama ovog vitamina.

Vitamin C doprinosi imunološkom odgovoru podržavajući različite stanične funkcije, navodi se u studiji koju su proveli Carr i sur. Osim toga, „vitamin C pomaže u tretiranju respiratornih i sustavnih infekcija“, navode autori ove studije.

U jednom ranijem intervjuu Fauci je naglasio da većina dodataka prehrani nema pozitivnog utjecaja na imunitet, a u slučajevima prekomjernog uzimanja može imati i štete. „Jedan od najboljih načina da jačate svoji imunitet je da redovno vježbate i redovno i dovoljno spavate“, naglašava Fauci.