Lifestyle

#prehrana

Pet zdravih namirnica koje biste trebali pojesti nakon svakog treninga

Pet zdravih namirnica koje biste trebali pojesti nakon svakog treninga
Designed by Freepik

Kad završite s treningom, vjerojatno pomislite da je iza vas važan posao. No i ono što jedete nakon tjelovježbe ima učinak na vašu kondiciju.

Liječnik sportske medicine koji je surađivao s američkim triatlonskim timom, dr. John M. Martinez, preporučuje ljudima da u roku od sat vremena nakon treninga pojedu obrok bogat proteinima i ugljikohidratima. U idealnom slučaju, tim ugljikohidratima i proteinima izvor bi trebali biti voće, povrće i nemasno meso, ali djelovat će i proteinski dodaci ili shakeovi. Proteini će pomoći u obnavljanju i izgradnji mišića, dok će ugljikohidrati stabilizirati šećer u krvi. 

Evo nekoliko najboljih opcija koje možete izabrati nakon treninga.

Riba ili piletina

Riba i piletina osiguravaju nemasne proteine i, prema dr. Martinezu, trebaju biti kamen temeljac svakog obroka nakon treninga.

"Riba i piletina imaju sve esencijalne proteine i potiču oporavak i rast mišića", kaže.

Kvinoja

Kvinoja je složena cjelovita žitarica koja sadrži ugljikohidrate i proteine. 

"Ako volite žitarice, kvinoja je najbolji izbor", smatra specijalistica funkcionalne medicine Stacie Stephenson.

Osim toga, kvinoja ne sadrži gluten, pa je dobra opcija za one koji ga ne podnose ili imaju celijakiju.

Avokado

Avokado ima visok sadržaj zdravih masti i dobar je izbor za sportaše na dijeti s malo ugljikohidrata ili keto dijeti. Na primjer, jedan avokado ima oko 13 grama mononezasićenih masti, 2.5 grama polinezasićenih masti i 3 grama zasićenih masti. Ovom visokom udjelu masti potrebno je duže vrijeme da se probavi, pa se duže osjećate sito u odnosu na, recimo, kada jedete bijelu rižu, koja se sastoji uglavnom od jednostavnih ugljikohidrata.

Lisnato zeleno povrće

Obiluje mikronutrijentima i vitaminima, pa ne čudi da je lisnato zeleno povrće dio uravnotežene prehrane za sportaše. Konkretno, tamno lisnato povrće pruža važne hranjive tvari, poput kalcija i željeza, što vam može pomoći u izvedbi. Kalcij pomaže u popravljanju mišića i doprinosi snazi kostiju, dok željezo pomaže u regulaciji metabolizma i potrošnje energije. Najbolji izbor su špinat, kelj i rukola.

Proteinski shake ili čokoladno mlijeko

Proteinski shakeovi su popularni jer se brzo i jednostavno spremaju. Međutim, važno je pobrinuti se da birate sastojke koji neće ovaj obrok učiniti kalorijskom bombom. Ako nemate proteinski prah, neki smatraju da možete odabrati čokoladno mlijeko.

"Djeluje kao piće za oporavak jer sadrži ugljikohidrate i proteine, ali zapravo se ne razlikuje od bilo kojeg drugog obroka s tim makronutrijentima", smatra Martinez.


Reci što misliš!