Lifestyle

#prehrana

Znate li što astronauti jedu kada su u svemiru?

Znate li što astronauti jedu kada su u svemiru?
Shutterstock

Bivši astronaut NASA-e Michael Lopez-Alegria povukao se sa svemirskog putovanja 2012., a u nedavnom intervjuu za Eat Like otkrio je kako je jesti u svemiru.

Prije nekoliko desetljeća, na prvim putovanjima izvan naše atmosfere, Alegria kaže da su astronauti jeli iz tube za zubnu pastu. Srećom, to je prošlost.

"Većina naše hrane izgleda kao hrana i ima okus hrane", kaže on.

Za pakirane stvari postoje dva različita načina njihove konzumacije. Najčešći oblik koji većina ljudi poznaje je dehidrirana svemirska hrana. Uz malo vode, hrana se ponovno hidratizira i spremna je za jelo. Drugi oblik je termički obrađena hrana. Ona dolazi u metalnim paketima sa svim sastojcima, samo se treba zagrijati. Sve ostalo je u čvrstom stanju kao i na Zemlji.

Kako bi se pripremili za put, Lopez-Alegria kaže da astronauti odlaze u NASA-in laboratorij za hranu i kušaju sve te odlučuju što žele ponijeti. Iako postoji raspored kada bi astronauti trebali jesti određenu hranu tijekom dana, u svemiru nema dnevnog i noćnog ciklusa pa to često padne u vodu. Jesti u svemiru nije baš glamurozno iskustvo, no obroci su hranjivi i uravnoteženi, tvrdi Lopez-Alegria.

"Ne bih htio tako živjeti ostatak života, ali za kratku misiju poput one koja mi dolazi u susret, bit će sasvim u redu."