Lifestyle

#zdravlje

Istraživanje dokazalo da sir, jogurt i čokolada štite od srčanih bolesti

Istraživanje dokazalo da sir, jogurt i čokolada štite od srčanih bolesti
@valeria_aksakova / Freepik

Istraživanja pokazuju da prehrana koja se temelji na namirnicama biljnog podrijetla može bitno poboljšati zdravlje srca, ali čini se da ne morate nužno biti vegani. Naime, dokazi ukazuju da namirnice poput sira, čokolade i jogurta također imaju određene koristi.

Umjereno konzumiranje punomasnih mliječnih proizvoda može pomoći u zaštiti srca, tvrdi studija objavljena u časopisu Cardiovascular Research.

Istraživači sa Sveučilišta u Napulju pregledali su gotovo stotinu studija o odnosu rizika od srčanih bolesti i prehrambenih navika. Usredotočili su se na određene kategorije hrane, kao što su crveno meso, perad, jaja, mliječni proizvodi, orašasti plodovi i žitarice. 

Njihovi nalazi ukazuju na to da bi redovita konzumacija jogurta i male količine sira mogla smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti, vjerojatno zbog procesa fermentacije uključenog u tu hranu.

Mlijeko može biti dobro za srce, čak i punomasno. Istraživači su otkrili da konzumiranje do 200 grama mliječnih proizvoda dnevno nije povezano s povećanim rizikom od srčanih bolesti.

Suprotno starim teorijama da je visok sadržaj zasićenih masti rizičan za zdravlje srca, sadašnja studija pokazala je da određene vrste mliječnih proizvoda djeluju zaštitno. Na primjer, ljudi koji su konzumirali najmanje jednu porciju od 200 grama ili tri četvrtine šalice jogurta dnevno imali su manji rizik od srčanih bolesti od ljudi koji nisu jeli jogurt.

Utvrđeno je da je sir također blagotvoran u umjerenim količinama od do 50 grama dnevno.

I male količine čokolade mogle bi zaštititi srce

Studija je također otkrila malu, ali značajnu povezanost između redovitog konzumiranja čokolade i nešto manjeg rizika od srčanih bolesti. Utvrđeno je da konzumacija između 20 grama i 45 grama čokolade dnevno ima najviše koristi. Međutim, istraživači savjetuju da se konzumacija čokolade ipak ograniči na 10 grama dnevno, kako se ne bi pretjeralo s unosom šećera i kalorija. 

Zdravstvene prednosti čokolade povezuju se sa specifičnim spojevima flavanolima. Iako ovo istraživanje nije razlikovalo vrste čokolade, prethodna istraživanja pokazuju da je tamna čokolada možda najbolja opcija za zdravlje srca, budući da je bogatija flavanolima, antioksidansima i drugim korisnim hranjivim tvarima. Nasuprot tome, mliječna čokolada ima više dodanog šećera i prerađenih masti, koji u prevelikim količinama mogu biti štetni za zdravlje.


Reci što misliš!