Lifestyle

#zdravlje

Nekoliko mogućih uzroka svrbežu kože nakon lijeganja u krevet

Nekoliko mogućih uzroka svrbežu kože nakon lijeganja u krevet

Srušili ste se u krevet nakon napornog dana i mislili da ćete zaspati kao beba, a onda vas je počela svrbjeti koža. Ako vam ovo zvuči kao poznati scenarij, vjerojatno se pitate što se događa.

Prema riječima liječnika Joshue Zeichnera iz bolnice Mount Sinai, pokazalo se da je osjećaj svrbeža kad navečer legnemo u krevet češći nego što mislimo. Iako znanstvenici i stručnjaci ne znaju točno zašto se to događa, imaju neke ideje.

Jedna teorija, iako nije dokazana, kaže da je osjećaj svrbeža kad legnete u krevet povezan s cirkadijskim ritmom vašeg tijela, tvrdi dr. Brian Kim za Men’s Health. 

"Neke kemikalije koje se nalaze u tijelu su više ili manje prisutne noću, pa se zbog toga javlja osjećaj svrbeža", pojašnjava. 

Još jedna teorija, premda ni ona nije potvrđena, kaže da se svrbež javlja jer ste usredotočeni na to kako se fizički osjećate. 

"Tijekom dana ometaju nas posao i drugi zadaci, pa nismo ni svjesni nekih stvari, kao što je svrbež kože", dodaje dr. Zeichner.

Na noćni svrbež može utjecati i suhoća kože. 

"Razina hidratacije opada poslijepodne, a pad se nastavlja i navečer. To znači da je koža noću vjerojatno suha, što pridonosi disfunkciji kožne barijere, suhoći, upali i svrbežu", ističe liječnik. 

Dr. Zeichner preporučuje da, ako želite spriječiti dosadni svrbež i češanje, na svoju kožu prije spavanja nanesete losion ili hidratantnu kremu. Ako osjetite svrbež na određenom dijelu tijela, primjerice na stopalu, razlozi mogu biti drugačiji. Jedan od mogućih je atletsko stopalo. 

Također, ako imate alergije ili osjetljivu kožu, možda je vrijeme da počnete koristiti hipoalergene ekološke deterdžente za rublje bez mirisa. Ako ništa od navedenog ne pomaže, posjetite dermatologa.

​​

Reci što misliš!