Lifestyle

#zdravlje

Ne nasjedajte na bapske priče. Ako izgorite na suncu na kožu nemojte stavljati ove tri stvari

Ne nasjedajte na bapske priče. Ako izgorite na suncu na kožu nemojte stavljati ove tri stvari
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Ljubitelji preplanulog tena sasvim sigurno uživaju u komplimentima koje dobivaju na račun svog izgleda tijekom ljetnih mjeseci. No, ako ste, opijeni ovogodišnjim prvim ozbiljnim porastom temperature, previše vremena proveli na suncu i zaradili neugodne opekline, vaša će koža vjerojatno biti ružičasta, a ne preplanula.

No, stručnjaci upozoravaju da se suzdržite od isprobavanja trikova s društvenih mreža koji obećavaju ublažavanje tih opeklina. Stephanie Taylor, stručnjakinja za zdravlje i dobrobit u tvrtki StressNoMore, istaknula je neke od čudnih, pa čak i potencijalno opasnih trikova koji su postali viralni, a koje biste trebali izbjegavati.

Otopina za ispiranje usta

Stephanie je rekla: "Ovo je vrlo bizaran i ekstreman način za ublažavanje bolova od opeklina od sunca i apsolutno nije sigurna metoda. Iako mentol ili eukaliptus mogu imati rashladna svojstva, problematično je što ovakve otopine sadrže oko 26.9 posto alkohola, kao i sastojke poput benzojeve kiseline."

Prema njezinim riječima, špricanje opeklina otopinom za ispiranje usta može rezultirati isušivanjem ili pucanjem kože, kao i crvenilom i svrbežom, prenosi The Sun.

Kiselo vrhnje

Stephanie je rekla da mliječna kiselina u kiselom vrhnju može pomoći u poticanju razvoja novih stanica kože, ali postoje i bolje metode od korištenja stvari iz hladnjaka.

Rekla je: "Za opekline od sunca najbolje je držati se tradicionalnih proizvoda koji sadrže sastojke koji smiruju i ublažavaju bol uzrokovanu opeklinama te održavaju hidrataciju, poput aloe vere, kokosovog ulja ili hidrata na bazi soje. Možete čak i staviti sredstvo za sunčanje ili hidratantnu kremu u hladnjak."

Bijeli ocat

"Ocat ima izuzetno visoku kiselost i razinu pH. Stavljanje nerazrijeđenog octa na kožu može oštetiti krhku barijeru kože i rezultirati većom boli i upalom te izazvati potencijalne kemijske opekline ako se predugo drži na goloj koži. Osim toga, ako patite od ekstremnih opeklina, ovo će vas stvarno peći i može uzrokovati dodatnu bol i nelagodu", objasnila je.


Reci što misliš!