Lifestyle

#prehrana

Deset zdravih namirnica koje biste trebali jesti svaki dan

Deset zdravih namirnica koje biste trebali jesti svaki dan
Pexels

Voće, povrće, nemasni proteini, orašasti plodovi i sjemenke više su od ukusne hrane. Da bi tijelo normalno funkcioniralo, potrebna mu je neprerađena, cjelovita hrana puna hranjivih tvari i vlakana.

Zato su stručnjaci popisali nekoliko super zdravih namirnica koje bismo trebali unositi češće i u većim količinama. Ako ih ne jedete, pokušajte svaki tjedan uključiti jednu novu u svoje obroke i polako obogaćujte svoj jelovnik.

Bobičasto voće

Redovito jedenje bobičastog voća povezuje se s mršavljenje, boljom funkcijom mozga i smanjenim krvnim tlakom. Studije su pokazale da jedenje samo jedne šalice borovnica u danu može povisiti razinu dobrog LDL kolesterola u našoj krvi. Jagode su bogate vitaminom C i smanjuju rizik od kroničnih stanja, uključujući bolesti srca i raka.

Jaja

Jaja su savršen i pristupačan izvor jako kvalitetnih proteina. Bogata su vitaminima i mineralima. Nedavna istraživanja zaključila su da jedenje jaja u umjerenim količinama ne povisuje kolesterol.

Avokado

Šalica narezanog avokada ima 240 kalorija, 10 grama vlakana i 21 posto preporučenog dnevnog unosa vitamina E.

Banana

Banane obiluju kalijem i vlaknima, čine nas sitima i pomažu u mršavljenju.

Zeleno lisnato povrće

Malo kalorija, puno vlakana i hrpa nutrijenata, primjerice vitamina C? Sve se to nalazi u zelenom lisnatom povrću. Kelj, špinat i zelena salata odličan su izbor za sve koji žele kontrolirati glad i skinuti kilograme. 

Masline

Masline su izvrstan izvor masnih kiselina, uključujući i poznate oleinske kiseline, koje se u velikim količinama nalaze i u maslinovom ulju. Unos oleinske kiseline povezan je s mnogim zdravstvenim prednostima, uključujući smanjenu upalu i manji rizik od razvoja srčanih bolesti.

Humus

Humus je popularan namaz od slanutka, tahinija, maslinovog ulja, češnjaka i limunovog soka. Možete ga jesti uz papriku ili krastavac.

Pileća prsa

Piletina je vrlo popularan izbor, a kad se konzumira bez kože, bogata je proteinima, a siromašna zasićenim mastima i kolesterolom. 

Masna riba

Masnu ribu, primjerice losos, tunu, pastrvu, skušu, inćune ili srdele, treba konzumirati kao dio zdrave prehrane najmanje jednom do dva puta tjedno. Masna riba izvrstan je izvor omega-3 masnih kiselina koje su ključne za zdravlje mozga. Riba također predstavlja izvrstan izvor vitamina B12 i joda. Losos je također jedan od rijetkih izvora D vitamina.

Tamna čokolada

Ako nakon večere žudite za slatkim, priuštite si kockicu do dvije tamne čokolade s postotkom kakaa iznad 70 posto.


Reci što misliš!