#recepti
Devet ideja za roštilj koje ćete vam se sigurno svidjeti
Roštilj je nezaobilazni dio ljeta i godišnjeg odmora stoga je jasno da ćemo i ovog ljeta uživati u hrani s roštilju uz druženje s našim najmilijima.
Uz savjete koje je objavio portal Ordinacija.hr možete biti sigurni da ćete slijediti principe pravilne prehrane čak i dok jedete meso s roštilja.
1. Ne zaboravite obilje povrća uz obrok s roštilja.
Povrće možete ispeći na roštilju zajedno s mesom ili ribom ili napravite zanimljive salate kao prilog. Tako ćete pridonijeti osjećaju sitosti, a nećete unijeti previše ekstra kalorija. Vlakna iz povrća također pomažu vezati čestice masnoće i potiču izlučivanje iz tijela. Kod začinjavanja držite se osnova poput svježih začina, maslinovog ulja, octa ili limunovog soka, bez suvišnih umaka i teških začina.
2. Radite li hamburgere ili tortilje, birajte one od integralnog brašna.
3. Dajte prednost lakšem bijelom mesu bez kože ili ribi pred crvenim zbog manjeg udjela zasićenih masnoća odnosno zbog poželjnih omega-3 masnih kiselina.
4. Izbjegnite teške kupovne umake i marinade i pokušajte napraviti vlastite na bazi svježih začina i maslinovog ulja.
5. Umjesto sokova bogatih šećerom i alkoholnih pića uz jelo poslužite običnu vodu ili limunadu.
6. Uvijek razmišljajte u vidu tanjura zdrave prehrane koji kaže da polovica naše porcije mora biti raznoliko povrće, četvrtina porcije izvori proteina poput mesa ili ribe i četvrtina porcije izvori ugljikohidrata poput krumpira, peciva ili kruha.
7. Sirovo meso držite dalje od ostalih sastojaka koje termičke ne obrađujete poput salata i priloga kako biste izbjegli kontaminaciju.
8. Meso i ribu premažite svježim začinima poput ružmarina ili ih napacajte limunovim sokom za antioksidativni učinak koji će smanjiti nastanak kancerogenih spojeva uslijed roštiljanja.
9. Meso narežite na sitnije komadiće prije stavljanja na roštilj kako bi brže bilo gotovo i time biste skratili vrijeme koje meso provodi na roštilju.
Vezane vijesti
-
Kako bi meso s roštilja bilo sočnije pružite mu dovoljno vremena da se odmori u marinadi. Za savršeni biftek najbolje je odvojiti i nekoliko dana, ali piletini će biti dovoljno i dva do tri sata.
-
Odličan je za ljubitelje gin-tonika, a lako se priprema kod kuće.
-
Ovo je doručak za one koji su ujutro uvijek u gužvi, nevezano uz to rade li od doma ili putuju na posao...
-
Slavni kuhar Jamie Oliver poznat je po jednostavnim i ukusnim receptima koje nerijetko otkriva na internetu i televiziji. Sada je otkrio briljantan recept za doručak koji uključuje odlične namirnice poput jogurta i manga, a gotov je u svega nekoliko minuta.
Izdvojeno
-
U HNK Zadar u ponedjeljak, 16. prosinca stiže urnebesna crna komedija i kazališni krimić kazališta Planet Art u režiji Marka Torjanca. U glavnim ulogama su Anja Šovagović - Despot i Nataša Janjić Medančić.
-
Večeras, u nedjelju, 15. prosinca s početkom u 18 sati predstava “Bolna djeca u cvijeću” u režiji Vinka Radovčića prikazat će se u HNK Zagreb.
-
U petak. 13. prosinca u 23.20 sati u Zadru u Ulici Put biliga policijski službenici Postaje prometne policije Zadar su zaustavili 35-godišnjeg hrvatskog državljanina koji je upravljao automobilom zadarskih registarskih oznaka.
-
Policijski službenici Postaje prometne policije Zadar su u kontroli prometa u petak, 13. prosinca u 15.35 sati u Bibinjama zaustavili automobil zadarskih registarskih oznaka s kojim je upravljao 55-godišnji hrvatski državljanin prije stjecanja prava na upravljanje, odnosno prije položenog vozačkog ispita.
Reci što misliš!