Lifestyle

#kućanstvo

Kako brzo i jednostavno osušiti mokri tepih?

Kako brzo i jednostavno osušiti mokri tepih?
Alessandro Isola

Čišćenje, a posebno sušenje tepiha mnogima je jedan od najmržih poslova.

Sve to još je gore ako imate debeli, čupavi tepih koji bi nakon pranja trebao ponovno biti mekan. Prije nego što krenete sušiti tepih pažnju trebate obratiti na nekoliko faktora: koliko je natopljen tepih, je li cijeli natopljen ili samo dio, koliko dugo je vlažan i radi li se o čistoj vodi ili onoj prljavoj, poput poplavne. Svaka situacija je drugačija no nekoliko stvari je zajedničko svakoj. Treba brzo djelovati, vlagu treba što prije izvući kako se tepih ne bi upljesnivio te kako vlaga ne bi prodrla do parketa. Ako koristite strojeve za sušenje parketa pazite da se i oni ili njihove žice ne nalaze u vodi.

Umjereno vlažan tepih

Ako ste prolili, recimo, veliku čašu vode ili ste ostavili otvoren prozor pa je kiša napadala unutra to se možda ne čini kao previše vlage, ali i u takvim situacijama treba što prije osušiti tepih. Srećom, jednostavno je, samo uperite ventilator u mjesto na tepihu koje je vlažno. Drugi način je da na mokro mjesto postavljate krpe na koje ćete staviti teške predmete kako bi one što bolje upile vlagu. Možete si pomoći i fenom te posušiti mokro mjesto na tepihu, samo nemojte preblizu staviti fen kako ne bi otopio vlakna.

Jako mokar tepih

U ovoj situaciji biste trebali nabaviti usisavač koji povlači i vodu i što prije usisati što biše vode iz tepiha. Uz to biste trebali nabaviti i isušivač zraka, napraviti propuh ili upaliti ventilator kako biste ubrzali proces sušenja, piše Family Handyman.

​​

Reci što misliš!