#prehrana
Pet simptoma koji govore da jedete previše kruha
Kruh nije glavni krivac za debljanje i ne treba ga potpuno izbaciti iz prehrane, ali svakako se može pretjerati s njime.
Kod kruha nisu problem samo kalorije nego i prerađeni ugljikohidrati koji uzrokuju blage upale u tijelu. One, pak, mogu biti uzrok mnogih zdravstvenih problema, koji uključuju umor i zbunjenost i dekoncentraciju. Studija iz 2012. godine, koja je provedena na 1230 ljudi koji su imali od 70 do 89 gdina, pokazala je da su oni koji su jeli najviše hrane bogate ugljikohidratima, imali najveći rizik od razvijanja kognitivnih problema. Kako bi spriječili takve potencijalne negativne posljedice trebalo bi obratiti pozornost na signale koje nam tijelo daje kada jedemo previše kruha.
Debljate se
Ako se broj na vagi povećava to bi moglo znači da ipak malo pretjerujete s kruhom, posebno ako jedete onaj od bijelog brašna. “Kada jedete kruh povećava se vjerojatnost da ćete uz njega jesti i druge nezdrave namirnice. To je tako jer se kruh obično kombinira s prerađenim mesom i jako masnim sirevima”, rekla je nutricionistica Trista Best. Prema studiji iz 2014. godine pojedinci koji su jeli dvije ili više porcije kruha dnevno imali su značajno veću šansu da će postati pretili od onih koji su jeli jednu ili manje porciju kruha tjedno.
Uvijek ste gladni
Ako posežete za kruhom kada ste gladni to bi moglo još pogoršati stvari. “Većina vrsti kruha su jako rafinirani i imaju malo nutrijenata. To znači da vaše tijelo ne registrira da ste nešto pojeli i ne osjećate se sito nakon kruha. Samo vam narastu razine inzulina i šećera u krvi zbog čega ste još više gladni”, rekla je nutricionistica Shana Hussin.
Često vas boli trbuh
Iako mnogi misle kako je kruh s vlaknima dobar, nije baš sa svakim tako. Naime, u neke vrste kruha dodaju se vlakna poput inulina i betaglukana koja se povezuju s bolovima u trbuhu, nadutosti i vjetrovima kada ih se previše konzumira”, kaže nutricionistica Rachel Fine.
Razine šećera nisu baš najzdravije
Ako vam razina šećera u krvi raste do ne baš najzdravije razine, kruh bi mogao biti kriv za to.
“Jedenje previše kruha, posebno onog jako prerađenog iz trgovina, može dovesti do upalnih procesa u tijelu, a to može utrokovati inzulinsku rezistentnost, stanje koje obično prethodi dijabetesu”, kaže nutricionistica Heather Hanks.
Visok tlak
Visok tlak i konzumacija kruha povezaniji su nego što ljudi misle. Prema američkom CDC-u čak i konzumacija umjerene količine kruha može uzrokovati porast krvnog tlaka. Jedna studija iz 2018. godine pokazala je da čak i jedna šnita kruha tjedno može uzrokovati rast krvnog tlaka, piše Eat this.
Vezane vijesti
-
Od tosta i jaja za doručkom do kiflica uz večeru, kruh je važan dio obroka u brojnim domovima. U mnogim slučajevima kruh može biti i zdrav dio vaše prehrane. Naime, određene vrste kruha od cjelovitih žitarica i vrste bogate proteinima mogu pomoći u naporima da izgubite kilograme i smanjiti krvni tlak, pokazale su studije.
-
Od tosta ujutro do hamburgera navečer - kruh je glavni dio mnogih obroka.
-
Banana bread u malo drugačijem, čokoladno - proteinskom ruhu uz dodatak lagane kremice.
-
Bez obzira jeste li na keto dijeti, keto prehrani ili ste samo odlučili smanjiti unos ugljikohidrata, ovaj kruh je savršeno rješenje.
Izdvojeno
-
Hrvatski košarkaški reprezentativac Mario Hezonja, kojeg je u srijedu Euroliga kaznila s 8.000 eura zbog "nepoštivanja sudaca", odgovorio je da je ta organizacija hrabra kada treba kažnjavati, a da istovremeno odbija rješavati ozbiljne probleme u europskoj košarci.
-
Kakvo nas vrijeme očekuje danas i sutra u Dalmaciji?
-
Plesni odjel Glazbene škole Blagoje Bersa Zadar poziva vas na predstavu Na krilima baštine, koja će se održati 12. prosinca 2024. godine u 19 sati na pozornici HNK Zadar.
-
U župnoj dvorani župe sv. Anselma u Ninu predstavljena je monografija „Ecclesia Nonensis - O prošlosti Ninske biskupije“ urednika izv. prof. dr. sc. Zdenka Dundovića, u izdanju Sveučilišta u Zadru.
Reci što misliš!