#zdravlje
Pet znakova koji otkrivaju da jedete previše kruha
Od tosta ujutro do hamburgera navečer - kruh je glavni dio mnogih obroka.
Zapravo, prema istraživanju Ministarstva poljoprivrede Sjedinjenih Država (USDA), prosječni Amerikanac u jednom danu pojede više od 100 posto preporučene dnevne doze (RDA) žitarica. Međutim, kalorije koje te kriške kruha dodaju vašoj prehrani nisu jedini problem. Postoji još jedna iznenađujuća nuspojava prehrane koja obiluje kruhom, koju biste mogli previdjeti: problemi s fokusiranjem i kognitivni problemi.
"Rafinirani ugljikohidrati stvaraju upale u tijelu, što uzrokuje mnoštvo zdravstvenih problema, uključujući smanjenu kognitivnu funkciju", kaže Lisa Richards, nutricionistica te autorica knjige The Candida Diet.
Kognitivni učinci uzrokovani prehranom bogatom kruhom mogu trajati duže nego što biste očekivali. Prema studiji iz 2012. objavljenoj u Journal of Alzheimer's Disease, u kojoj je sudjelovalo 1230 osoba između 70 i 89 godina, osobe koje su unosile najveće količine hrane bogate ugljikohidratima, poput kruha, imale su gotovo dvostruko veću vjerojatnost da će razviti kognitivna oštećenja u odnosu na one koje su jele manje ugljikohidrata. Međutim, to nije jedini način na koji jedenje kruha utječe na vaše zdravlje.
Ovih pet stvari otkrivaju da možda ipak jedete previše kruha:
1. Debljate se
"Kruh će povećati vjerojatnost jedenja druge nezdrave hrane i sastojaka. To je zato što se kruh obično kombinira s prerađenim mesom, maslacem i sirevima s visokim udjelom zasićenih masti", kaže Trista Best, dijetetičarka u tvrtki Balance One Supplements.
Prema studiji iz 2014. objavljenoj u BMC Public Health, osobe koje su jele dvije ili više porcija bijelog kruha dnevno imale su znatno veću vjerojatnost da će postati pretile u odnosu na one koje su jele jednu porciju bijelog kruha ili manje tjedno.
2. Stalno ste gladni
"Većina vrsta kruha je jako obrađena i sadrži malo ili nimalo hranjivih sastojaka. To znači da kad jedete, vaše tijelo zapravo ne prepoznaje nikakav osjećaj sitosti. Na kraju se povećavaju razine inzulina i šećera u krvi, što dovodi do veće gladi", kaže nutricionistica Shana Hussin.
3. Često vas boli želudac
"Neki kruhovi koji se prodaju kao bolje opcije jer sadrže visok udio vlakana mogu uključivati dodana vlakna poput inulina i beta-glukana, koji su, kada se jedu u prekomjernim količinama, povezani s nelagodom u želucu, poput nadutosti i plinova", kaže dijetetičarka Rachel Fine.
4. Imate predijabetes
"Jedenje previše kruha može dovesti do povećane razine upale u tijelu, što može uzrokovati rezistenciju na inzulin, stanje koje je često preteča dijabetesa", kaže Heather Hanks, nutricionistica iz tvrtke Instapot Life.
5. Imate visok krvni tlak
Vaš vrtoglavo visok krvni tlak i konzumacija kruha povezani su više nego što mislite. Prema CDC-u, kruh i kiflice glavna su dva izvora natrija - hranjive tvari za koju se zna da podiže krvni tlak - u američkoj prehrani. Čak i relativno skromna količina kruha može povećati rizik od hipertenzije. Studija iz 2018. objavljena u časopisu Nutrients pokazala je da je konzumacija samo jednog komada bijelog kruha tjedno povezana s povećanim rizikom od povišenog krvnog tlaka, piše Eat This, Not That.
Vezane vijesti
-
Kruh nije glavni krivac za debljanje i ne treba ga potpuno izbaciti iz prehrane, ali svakako se može pretjerati s njime.
-
Od tosta i jaja za doručkom do kiflica uz večeru, kruh je važan dio obroka u brojnim domovima. U mnogim slučajevima kruh može biti i zdrav dio vaše prehrane. Naime, određene vrste kruha od cjelovitih žitarica i vrste bogate proteinima mogu pomoći u naporima da izgubite kilograme i smanjiti krvni tlak, pokazale su studije.
-
Banana bread u malo drugačijem, čokoladno - proteinskom ruhu uz dodatak lagane kremice.
-
Bez obzira jeste li na keto dijeti, keto prehrani ili ste samo odlučili smanjiti unos ugljikohidrata, ovaj kruh je savršeno rješenje.
Izdvojeno
-
Grad Benkovac je kroz provedbu Intervencijskog plana s ciljem rješavanja problematike stambenog zbrinjavanja svojih građana tijekom 2023. godine izgradio 2 stambene zgrade u ulici Plemena Lapčana na Kaštelu u Benkovcu.
-
Ozbiljna ekološka promišljanja inspirirala su ovogodišnju božićnu dekoraciju Škole primjenjene umjetnosti i dizajna!
-
Tjedni horoskop od 16. do 22. prosinca 2024.
-
U petak 13. prosinca otvorene su prijave za Akademiju Raise the Bar, besplatni obrazovni program Coca-Cole HBC Adria, koji je namijenjen konobarima, baristima i barmenima s najmanje godinu dana radnog iskustva u ugostiteljstvu i turizmu.
Reci što misliš!