Lifestyle

#zdravlje

Već dva zaslađena pića dnevno povećavaju rizik od raka debelog crijeva

Već dva zaslađena pića dnevno povećavaju rizik od raka debelog crijeva
Thinkstock

Tim istraživača iz SAD-a proučavao je podatke iz Nurses Health Study, studije koja prati zdravlje medicinskih sestara i različite čimbenike, poput životnog stila tijekom vremena.

Više od 95.000 žena izvijestilo je koliko zaslađenih pića su popile u periodu od četiri godine. Oko 41.000 tih žena također je imalo podatke o konzumaciji slatkih pića tijekom svojih tinejdžerskih godina. Studija je zaključila da žene koje su pile više od dva zaslađena pića svaki dan imaju 2.2 puta veći rizik od ranog raka crijeva. Rezultati studije su objavljeni u časopisu Gut.

Zamjena zaslađenih pića umjetno zaslađenim pićem, kavom, mlijekom sa smanjenom masnoćom ili punomasnim mlijekom povezana je sa 17 do 36 posto manjim rizikom od raka crijeva.

"Konzumacija pića zaslađenog šećerom može pridonijeti rastućoj učestalosti raka debelog crijeva", napisao je tim u svom radu: "Smanjenje unosa pića zaslađenog šećerom i / ili zamjena takvih pića drugim zdravijim pićima kod adolescenata i mladih odraslih osoba može poslužiti kao potencijalna djelotvorna strategija za ublažavanje rastućeg rizika od ranog obolijevanja od raka debelog crijeva".

No profesor Kevin McConway, koji nije sudjelovao u istraživanju, rekao je da postoji niz drugih razloga zbog kojih su žene mogle dobiti rak crijeva.

"Žene koje su pile najveće količine slatkih pića imale su tendenciju da više puše (ako su pušile), fizičke su manje aktivne, piju više alkohola, jedu više mesa i manje vlakana nego žene koje su pile najmanje količine. Moguće je da su ove druge razlike barem djelomično uzrok razlika u riziku od raka crijeva, a ne da je problem samo u konzumaciji slatkog pića", objašnjava.

Iako su istraživači pokušali kontrolirati ove čimbenike, njihov utjecaj nije moguće potpuno eliminirati, prenosi The Sun.