Lifestyle

#fitness

Postoji li idealno vrijeme za vježbanje?

Postoji li idealno vrijeme za vježbanje?
chloe ting

Bilo kakvo vježbanje je bolje od nevježbanja, ali nemaju svi luksuz da mogu otići u teretanu kad god žele.

Ali ako ste muškarac - a posebno ako ste izvan forme i patite od dijabetesa tipa 2 - nova studija je otkrila koje je za vas najbolje doba dana za vježbanje. Naravno, ako želite maksimizirati fiziološki odgovor vašeg tijela i razviti zdraviji metabolizam.

Prema studiji objavljenoj u prosincu u časopisu Physiological Reports, "trening u popodnevnim satima dovodi do izraženijih metaboličkih prilagodbi u usporedbi s treningom ujutro kod ljudi koji su metabolički ugroženi ili imaju dijabetes tipa 2". Štoviše, zaključuju istraživači, "popodnevna tjelovježba izazvala je veće koristi".

Studiju su proveli znanstvenici sa Sveučilišta u Maastrichtu u Nizozemskoj koji su pokušali uspostaviti vezu između vježbanja i dijabetesa, kao i vremena provođenja vježbe. U konačnici, nakon usporedbe učinaka vježbanja na muškarce koji su vježbali ujutro (od 8 do 10 sati) i popodne (od 15 do 18 sati), istraživači su zaključili da je poslijepodnevno vježbanje imalo veći učinak.

Iako istraživači ističu da ne mogu objasniti zašto je to slučaj, vodeći autor studije ima barem jednu teoriju. Rekao je za New York Times da je popodnevna vježba pomogla sudionicima da "brže metaboliziraju [svoje] posljednje obroke" prije večeri, što je dovelo do učinka na njihov san i njihovo cjelokupno zdravlje.

Bez obzira na razlog, zaključak se poklapa s onim što su zaključili i mnogi vodeći kronobiolozi koji su ispitivali vezu između vježbanja i tjelesnog sata, odnosno vašeg cirkadijskog ritma koji utječe na bezbroj vaših fizioloških procesa, od vašeg sna do hormona i metabolizma, piše Eat This, Not That.