Lifestyle

#prehrana

Kurkuma, čudesni indijski začin posljednjih je godina sve popularniji širom svijeta

Kurkuma, čudesni indijski začin posljednjih je godina sve popularniji širom svijeta
Pinterest

Čaj od kurkume jedan je od najpretraživanijih pojmova na Googleu. Smatra se eliksirom koji ima brojne blagodati. Kurkuma se stoljećima koristi u Indiji i okolnim zemljama.

Naturopati i dijetetičari je preporučuju i u zapadnim zemljama, i to već desetljećima.

"Kurkuma ima protuupalno i antioksidativno djelovanje te jača raspoloženje", izjavio je dijetetičar DJ Blatner za časopis Men's Health.

Među zdravstvenim blagodatima kurkumina, spoja koji sadrži kurkuma, nalazi se i ublažavanje upala. Sve veći broj medicinskih dokaza pokazuje da je upala postala moderna epidemija. Liječnica Monisha Bhanote potiče ljude na konzumaciju kurkume, ali ne samo u obliku čaja.

"Kod kurkumina je problem što se sporo apsorbira u krvotoku. Ako inzistirate na čaju od kurkume, preporučujem dodavanje crnog papra kako bi se poboljšala apsorpcija ili da ga konzumirate uz masni obrok. Svojim pacijentima savjetujem i da kurkumu dodaju kockicama leda, uz limun i crni papar. Mogu se staviti u čaj, sok ili običnu vodu", pojasnila je dr. Bhanote te dodala da je najbolje konzumirati gram kurkume dnevno.

"Ne postoji velik rizik od nuspojava pri pretjeranoj konzumaciji kurkume. U nekim prilično rijetkim slučajevima konzumacija kurkume uzrokovala je probavne probleme, glavobolju i mučninu te kožne osipe. Ipak, ljudi s određenim stanjima, poput bolesti jetre ili problema s krvarenjem, trebali bi razgovarati sa svojim liječnicima prije uzimanja kurkumina", tvrdi.

Glavne prednosti kurkume

Kurkumin se u brojnim studijama pokazao vrlo korisnim. Navodno je djelotvoran za bolesti srca, vjerojatno zbog sposobnosti suzbijanja razvoja začepljenih arterija, ključnog čimbenika rizika za srčani i moždani udar. Uz to, kurkumin smanjuje rizik od Alzheimerove bolesti te dijabetesa jer poboljšava rezistenciju na inzulin i razinu kolesterola. Neke preliminarne studije sugeriraju da bi kurkumin mogao biti koristan osobama sa sindromom iritabilnog crijeva i artritisom. Studije na glodavcima pokazuju kako bi se jednog dana mogao smatrati korisnim za odgađanje pojave bolesti povezanih sa starenjem, ublažavanje erektilne disfunkcije i sprječavanje stvaranja žučnih kamenaca.