Lifestyle

Zdrava prehrana

Sve blagodati orašastih plodova

Sve blagodati orašastih plodova

Znate li da je dovoljno konzumirati 15-20 grama orašastih plodova dnevno kako bi se smanjio rizik od mnogih bolesti?

Orasi, bademi, lješnjaci... sve je to sjajna hrana koja vas čini i sretnim i zdravim, pokazao je cijeli niz istraživanja. Orašasti plodovi puni su hranjivih tvari. Bogati su vlaknima, mineralima i vitaminima, imaju malo zasićenih masti i visoku razinu antioksidansa, pa predstavljaju zdravu alternativu popularnim kaloričnim grickalicama.

Međutim, nova studija objavljena u časopisu  BMC Medicine pokazuje da je njihov pozitivan utjecaj na zdravlje veći nego što se to ranije smatralo, prenosi stranica Medical News Today.

Istraživači su nakon usporedbe 29 studija iz cijelog svijeta o učincima orašastih plodova na zdravlje, zaključili da dnevna konzumacija šake orašastih plodova  smanjuje rizik od koronarne bolesti srca za 30%, rizik od krvožilnih bolesti za 21%, te rizik od svih vrsta raka za 15%.

Konzumiranje orašastih plodova zaslužno je i za smanjenje rizika od dijabetesa. Da bi se ostvarili ovi pozitivni učinci na zdravlje dovoljno je konzumirati 15-20 grama orašastih plodova dnevno, a nije utvrđeno da konzumiranje većih od toga ima dodatne zdravstvene koristi